Hibridi se pospešeno uveljavljajo; Toyotin CH-R je zvezda te pomladi.

Primož Tiringar, Toyota Slovenija: Zadovoljni smo z izjemnim obiskom in kakovostjo vprašanj, ki so nam jih naslavljali obiskovalci Toyotinega in Lexusovega razstavnega prostora na Avto salonu. Zanimale so jih vse podrobnosti – od tehnologije, performans naših vozil in varnosti do financiranja morebitnega nakupa. Največ zanimanja je seveda bilo za naša hibridna vozila: zvezda te pomadi je revolucionarni CH-R, sledi ji tudi hibridni Yaris, presenečeni pa smo nad zanimanjem za komercialno vozilo, kombi Toyota Proace Verso. Kriteriji zelene, okolju prijazne tehnologije se v proizvodnji in porabi avtomobilov nanaša kar v 83% na uporabo vozila, Zato Toyota izdeluje vozila z visoko stopnjo razradljivih materialov. Prius je v 96% popolnoma razgradljiv, vključno z baterijo in vsemi hibridnimi sklopi.

Minulo nedeljo se je končal 24. Avtomobilski salon Slovenije. To je bila vsekakor dobro pripravljena sejemska, strokovna, poslovna in izobraževalna prireditev; Ja, tudi raziskovalna, znanstvena, na trenutke tudi polemična; Visoko zastavljeni cilj, ki je prešerno in optimistično zvenel tudi na zelo učinkovito pripravljenem otvoritvenem dogodku v Festivalni dvorani, 100.000 obiskovalcev, se sicer ni uresničil; Za približno 5.000 obiskovalcev so zaostali tudi za bolj realno »rezervno« napovedjo direktorja GR magistra Mitje Bricla, ki je bil prepričan o vsaj 80.000 obiskovalcih.

Predstavitve, med katerimi je treba omeniti 30 slovenskih premier (ne vemo natančno zakaj, ampak nam se je tudi po drugem preštevanju izšla celo številka 31) med 260 razstavjenimi vozili 27-ih blagovnih znamk, so vsekakor dobro odmevale; Še največ zanimanja je bilo – ob prestižnih znamkah in modelih – za hibridna in električna vozila. Tako rekoč ni več avtomobilske znamke, bolj točno: hleva, hiše, v kateri se ne bi vsaj v razvojnem, testnem smislu ukvarjali z električnim polnjenjem in poganjanem konj v pločevinastem, plastičnem, kobiniranem ali aluminjastem ohišju, kar je zagotovo vesoljska Tesla in njen SUV z metuljčkastimi vrati za drugo (in tretjo vrsto sedežev).

Mi pa smo se zadnji dan avtosalona za nekaj dlej časa ustavili na izjemno dobro obiskanem razstavnem prostoru Toyote. Ne brez razloga. Tyota namreč že kar 20 let razvija električne pogone v taki ali drugačni izvedbi, Največ ima ta hip seveda hibridov. Naš sogovornik je bil prvi mož podjetja Toyota Slovenija Primož Tiringar.

In to ni naš zadnji zapis z letošnjega Avtomobilskega salona Slovenije, 24. po vrsti in prvega znova po 16. letih v Ljubljani. V prihodnjih dneh pripravljamo daljši pogovor z Andrejem Brglezom, prvim človekom Tehnološkega paviljona, ki je bil izjemno dobro obiskan, poln vprašanja in iskanja odgovorov in ki je bil več kot neka nesnovna dodana vrednost te velike prireditve.

S Primožem Tiringarjem, direktorjem podjetja Toyota Slovenija, se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.