MGL v sezono iskanja pravega odtenka – Resnice

Barbara Hieng Samobor, direktorica in umetniška vodja: Cankarjev in Milerjev Zlodej bo Primož Pirnat! Že oktobra pa bosta tam na Velikem odru, zakaj pa ne, tudi Jernej Shakespeare in William Lorenci s Smrtnim svetom, ki je čisto nor v podnaslovu Sna kresne noči. To – kljub Dantonovi smrti naj ne bi bila težka sezona. Morda pred-revolucionarna, predvolilna pa najbrž res. Tudi z veliko glasbe v mjuziklih (muzikalih) Larson-Mošinem Rentu in v Orlandu z libretom, katerega avtor je Drago Ivanuša. Naše gledališče ima pristaše. Skoraj sto tisoč jih je v enem letu. Najbrž tudi zaradi premišljeno sestavljenih abonmajev.

Pred dnevi je bila gostja v studiu Radia KAOS direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega Barbara Hieng Samobor, kjer za sezono 2017/2018 napovedujejo enajst predstav in štirinajst premier; Kako je to sploh mogoče? Je, vsekakor, če sta med naslovi, ki so jih podrobneje napovedali in v najpomembnejših črtah tudi predstavili na javni predstavitvi na Mali sceni zadnji torek v maju – od koder so tudi naši uvodni posnetki, tudi dva muzikala, velika koprodukcijska predstava s SNG Drama Ljubljana in Cankarjevim domom ter nova gledališka kriminalna nadaljevanka v štirih delih.

Vse podrobnosti o tem – na prvi zamah nenavadnem štetju – ter o skoraj vseh produkcijskih in vsebinskih neznankah nam je v prijaznem in slikovitem, na neki način razorožujočem pogovoru – saj veste, govorjenje, naštevanje repertoarnih naslovov je lahko kaj hitro duhamorno opravilo – razkrila naša tokratna sogovornica. Celo več… V tem pogovoru smo zvedeli še malce več… Ta podrobnost »več« je gotovo razkritje imena nosilca glavne vloge, Zlodeja, v Cankarjevem pohujšanju v dolini Šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja. In velja ji prisluhniti.

Z gospo Barbaro Hieng Samobor smo se pogovarjali tudi o denarju. Točneje o denarnih virih in možnostih, kako in s čim pridobiti podpornike v gospodarstvu. Z enim od njih, ki s prihodnjo sezono prvič vstopa v sodelovanje z MGL so se uspeli dogovoriti o novem iskanju skupnih interesov in poti. Raziskujejo, kako bi (z)mogle nastati skupne zgodbe. MGL-jeva in… ja, Petrolova. Ta del pogovora smo prihranili za oddajo, ki je še v pripravi; to bo ena od letošnjih triindvajsetih s skupnim naslovom A propos… Kultura in gospodarstvo.
Z Barbaro Hieng Samobor sem se za Radio KAOS o repertoarju prihodnje sezone Mestnega gledališča ljubljanskega pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *