Muzikal Rent je prva premiera nove sezone v MGL. Vznemirljivo in slavnostno bo, napovedujejo!

Stanislav Moša: Predstava je zelo poetična, polna metafor in simbolov in v moji režiji sem to v celoti upošteval. Izhajal sem iz tega, da imamo naša telesa zgolj na posodo, da smo jih samo najeli za tistih nekaj let ali desetletij življenja in vanje vsadili naše duše... Dramatik Larson je sicer izhajal iz zgodbe, ki jo je kot libreto opere La Bohème uporabil Puccini, vendar je besedilo skoraj v celoti drugačno, izvzemši morda dveh kratkih delov izvajanih v parlandu. To je vsekakor glasbena drama, zelo zahtevna za izvedbo, kjer pa so se tako člani ansambla MGL pa tudi mladi gostujoči igralci ter glasbeniki med študijem izjemno izkazali. To bo vznemirljiva predstava, vsekakor!

Četrtkov večer je tokrat rezerviran za glasbeno dramo, ko bodo na velikem odru MGL premierno uprizorili broadwayski mjuzikel Jonathana Larsona Rent; Besedilo, pravzaprav besedilo libreta, je prevedel Milan Dekleva, dramaturginja uprizoritve, ki je hkrati prva premiera nove gledališke sezone je Petra Pogorevc, glasbo in gib, pravzaprav kar ples so oblikovali glasbeni vodja Miha Petric, koreograf Žigan Krajnčan, korepetitor Jože Šalej in njegova asistentka Ana Erčulj; Scenograf je Christoph Weyers, kostumografka Andrea Kučerová, oba sta režiserjeva pogosta, če ne že kar stalna sodelavca, svetlobo pa je oblikoval Boštjan Kos, lektorje bil Martin Vrtačnik, sodelovali pa sta tudi asistentki koreografa Kristyna Šajtosova in Anja Mejač.

Prvo slovensko uprizoritev je režiral že dolgoletni znanec obiskovalcev MGL-ja češki mojster glasbenih uprizoritev Stanislav Moša; Po petih letih se znova vrača v MGL; pred tem je režiral zelo uspešne uprizoritve Kabareta, Goslača na strehi, Sugar – Nekateri so za vroče in Čarovnice iz Eastwicka.

Po torkovi novinarski predstavitvi Renta smo Stanislava Mošo povabili v studio Radia KAOS in nastal je izjemno zanimiv pogovor, v katerem je podrobneje predtavil to Larsonovo delo, sijajno izkušnjo pri delu tudi z mnogimi mladimi igralci – s študijem so začeli že v začetku maja – in mnoge pasti, ki jih na izvedbeni ravni nastavlja tako zahtevna glasbeno-scenska uprizoritev; V pogovoru pa smo se dotaknili tudi nekaterih drugih tem, ki so povezane z Mošinim režijskim ustvarjanjem v različnih tujih gledališčih in v domačem Brnu, ki je, če ga merimo po velikosti ansambla in tudi drugače, bsaj osem-krat večje od MGL.

Zgodba iz Renta je zgodba o tem, kako je človeška duša samo nekakšen najemnik telesa, v katerem bivamo in po zasnovi sloni na pripovedi, ki jo je v operi La Bohème uglasbil Puccini. Vendar, zatrjujejo vsi njeni ustvarjalci, da je to izrazito rockovska glasba, kjer svoje delo namesto v predprejšnjem stoletju razširjene jetike svoje zahrbtno delo med mladimi in v zakotje potisnjenimi ustvarjalci opravi sodobna kuga aids.

V mjuziklu Rent Igrajo Matic Lukšič, Filip Samobor, Viktorija Bencik Emeršič, Gregor Gruden, Ana Dolinar Horvat, Lena Hribar, Gaber K. Trseglav, Jožef Ropoša, Urša Kavčič iz AGRFT, kot gosti in gostje pa nastopajio tudi Voranc Boh, Metod Banko, Uroš Buh, Tilen Udovič, Anja Möderndorfer in Katja Škofic. Na odru, rahlo zakrita z mrežasto kopreno, je ves čas predstave, ki skupaj z odmorom traja okrog tri ure, tudi pet glasbenikov – najprej njihov dirigent Miha Petric (v alternaciji z Miho Megličem), Jan Sever (in Sanja Mlinar Marin), Davor Herceg (in Nejc Škofic), Goran Rukavina (in Aleš Avbel) ter Žiga Kožar (in Anže Žurbi).

Več pa, kot že rečeno, v pogovoru z režiserjem Stanislavom Mošo, ki se je zelo potrudil odgovarjati v slovenščini.

Po premieri bo časopisna, pravzaprav medijska družba, točneje – družba medijskih vsebin Dnevnik, tridesetič podelila nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.

Z režiserjem aktualnega in hkrati vznemirljivega – kot zatrjujejo v MGL – mjuzikla Rent, Stanislavom Mošo sem se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov; v prispevku uporabljene fotografije z vaj so delo mojstra Aljoše Rebolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *