Nov studio za bodoče mojstre filmske in tv animacije v ljubljanski SMGŠ

Mag. Darko Krašovec, generalni sekretar Vlade RS: Navdušen, pravzaprav presenečen sem nad kakovostjo animacij, ki ste nam jih pokazali. Elido Bandelj, direktor Centra za poklicno izobraževanje: Kar sem videl, me je fasciniralo. Mladi so polni idej in ustvarjalnosti… S pravo opremo boste dosegli ogromno. Ana Šterbenc, ravnateljica SMGŠ: Animacijski studio je bil upravičena naložba. Z animacijami, ki so jih v lanskem letu izdelali naši dijaki, smo bili uvrščeni v ožji izbor tekmovalnega dela na različnih festivalih tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Minuli torek so v Srednji medijski in grafični šoli v ljubljanskih Mostah pripravili uradno otvoritev, kot zatrjujejo, prvega animacijskega studia v Sloveniji. Upamo si dodati – prvega v kateri od šolskih ustanov. Povabljencem so prikazali kratke animirane filme na račun še vedno zelo aktualnega pojma in dejstva – bodeča žica. Animacijski in televizijski ekipi, ki skupaj štejeta zavidljivo število kakih tridesetih bodočih mojstric in mojstrov gibljivih slik, so pomagali tudi zunanji strokovnjaki ter mentorice in mentorji Mojca Guštin, Davorin Babič, Urška Hrovat in Justina Gračner Botonjič.

Animacijski studio ima tri delovne postaje in je namenjen predvsem tehniki stop-motion animacije. Vsaka postaja je opremljena s profesionalno opremo. Zasnovali so ga tako, da dijaki spoznajo celoten proces izdelave ter izdelajo animirani film v skupini, kar je včasih pravi izziv.

Vpetost animacije v pedagoški proces kot ustvarjalni postopek z vse več sodobnimi poklicnimi in zaposlitvenimi možnostmi dijakom omogoča, da spoznajo in razvijejo najrazličnejše sposobnosti in znanja, med katerimi so kreiranje sinopsisev in scenarijev, oblikovanje scenografije, snovanje (nastopajočih) likov… ter da izberejo ali morda celo ustvarijo ustrezno glasbo oz. zvok in obvladajo video (filmsko) in zvočno montažo. Animacijski studio SMGŠ si je ogledal in ta pedagoški ter strokovni dosežek visoko ocenil tudi svetovno znani filmski animator in mojster efektov Mike L. Murphy, poročajo na šolski spletni strani.

Otvoritveni trak sta slavnostno prerezala generalni sekretar vlade mag. Darko Krašovec in ravnateljica SMGŠ Ana Šterbenc, ki je med drugim povedala, da so bili z animacijami v lanski dijaški produkciji uvrščeni v ožji izbor tekmovalnega dela na različnih festivalih tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Na otvoritvi animacijskega studia Srednje medijske in grafične šole sem bil tudi Andrej Pengov, ki sem ta prispevek pripravil za objavo v programu in na spletni strani Radia KAOS. Z mentorji smo se namreč dogovoril, da se bomo oprli na sporočila in gradiva, ki nam jih bodo posredovali iz šole in ki so objavljena na www.smgs.si. Podpisala jih je Mojca Guštin, video posnetek pa nam je posredovala profesorica Justina Gračner Botonjič. V prispevku uporabljene fotografije so tudi objavljene na šolski spletni strani in so delo Mihe Goloba in Maše Balon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *