Pokal mesta Ljubljane: Kasači naše in vaše mladosti to nedeljo v Stožicah

Viktor Dolinšek, predsednik KK Stožice: Naš cilj je, da ljubljanski hipodrom v Stožicah preraste v glavni slovenski hipodrom... V Sloveniji je zdaj enajst kasaških klubov in okrog 500 kasaških konj, v eni sezoni, ki traja vsaj osem, včasih devet mesecev pa jih nastopa približno polovica. Na nedeljski tekmi bo nastopili prek 40 konj in voznikov, glavna dirka pa je peta od sedmih, ko se bo tekmovalo za Pokal mesta Ljubljana; pričakujemo prek dva tisoč gedalcev.

V torek so nas iz Kasaškega kluba Stožice povabili na novinarsko konferenco, na kateri so predstavili podrobnosti nedeljske kasaške prireditve, ki bo več kot zgolj tekmovanje kasačev in voznikov sulkijev in katerega glavna točka v športnem delu bo dirka za Pokal mesta Ljubljana. To bo športni in družabni dogodek, ki so ga naslovili s simpatičnim sporočilom, sicer v teh krajih z zelo znano zvenečim sloganom naše originalne osvežilne pijače – “Dirke naše in vaše mladosti”; Zakaj tak naslov dogodka in kaj vse nam pripravljajo stoženski kasaški zanesenjaki, smo vprašali predsednika KK Stožice Viktorja Dolinška; Povabili smo ga v studio Radia KAOS in to je bila priložnost za pogovor o mnogih zanimivostih iz slovenskega kasaštva, o tem kaj kas pravzaprav je, pa tudi o načrtih za prenovo tega izjemnega športo-rekreacijskega in družabnega okolja, kot ga more ponuditi stoženski hipodrom.

Prireditev se začne ob 14_uri; V sedmih kasaških dirkah bo nastopilo 42 tekmovalcev iz cele Slovenije, glavna tekmovalna točka pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana bo 5. dirka za Pokal mesta Ljubljane – s skladom 3.000 evrov. Gledalci bodo lahko spremljali tudi napeto mednarodno dirko, v kateri se bodo za nagradni sklad 2.000 evrov pomerili najboljši slovenski in uvoženi kasači (kasaški konji) iz cele Evrope, v sklepni, sedmi dirki pa se bodo za ngagrade sklada z več kot 2.000 evrov pomerile tudi francoske kobile v dirki Tour Trotteur Francais Slovenie.

Pravzaprav pripravljajo še osmo dirko, ki pa sodi v družabni del prireditve. Mladi vozniki, večinoma še otroci, se bodo namreč pomerili kot vozniki v dirki ponijev.

Organizatorji so poskrbeli tudi za dobro razpoloženje in družabno vzdušje, ki ga bo prežemala nostalgija po “starih časih”. Odvijal se bo nostalgični sejem rabljenih stvari imenovan “Šaro na stran”, pripravili so tudi razstavo starodobnikov, hipodromu in kasaški prireditvi primeren glasbeni program pa pripravlja DJ Woo D.

Za ljubitelje športa, ki se preskušajo tudi v poznavanju kasaštva ali pa zgolj preverjajo prijateljstvo s Fortuno pa bodo, tako kot je na tovrstnih prireditvah že dologo v navadi, prirejene tudi konjske stave. In brez podpornikov s polno pozitivne energije, še posebej, če je ljubljanska, ne gre; glavni med njimi je Energetika Ljubljana.

S predsednikom KK Stožice Viktorjem Dolinškom se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov, v prispevku uporabljene fotografije pa so delo izjemno spretnega športnega fotografa Jošta Dolinška.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *