Opera in balet Ljubljana: gostovanja baleta, (nova) Carmen in Evergreen Karmine Šilec

Evergreen: Po napovedih iz SNG Opera in balet Ljubljana smemo s prvo premiero letošnje sezone, ki bo tudi krstna uprizoritev avtorskega glasbeno gledališkega projekta Karmine Šilec, pričakovati pravi glasbeni spektakel, ki ga je avtorica oprla na mit o Orfeju in na zgodbo o Titaniku. Raziskovala je, kaj se zgodi z zvokom, ko potuje v globine... in... ne navsezadnje, čemu zares služi glasba.

Dvorana ljubljanske Opere in baleta je bila že precej pred Carmen, ki je bila po počitnicah znova na sporedu predprejšnjo soboto – to je bila svojevrstna otvoritvena operna predstava te sezone, povsem razprodana. Po zagotovilih nekaterih obiskovalcev, ljubiteljev Geogesa Bizeta in njegove nadpopularne Carmen, tudi zategadelj, ker so bila pričakovanja publike ob nastopu gostje Nuške Drašček Rojko v naslovni vlogi vsekakor visoka; pravijo, da povsem upravičeno!

No že nekaj dni kasneje, sredi zadnjega septembrskega tedna pa je na Balet Fest Sarajevo odpotovala skupina ljubljanskih baletnih umetnikov; to je že dodobra uveljavljeni festival, ki je v minulih šestih letih – do letošnjega sedmega, zrasel v upoštevanja vreden in široko prepoznan dogodek, ki je v celoti dosegel prvotni cilj – popularizacijo baletne umetnosti v tamkajšnjem okolju. Ljubljanski balet so uspešno in odmevno zastopali priznani solisti Rita Pollacchi, Tjaša Kmetec in Peter Đorčevski, ki so na Gala koncertu sarajevskega Balet Festa odplesali odlomke iz baletov Labodje jezero in Doktor Živago. Na tem dogodku so nastopili tudi prvi solisti baletnih gledališč Hrvaške, Srbije, Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

O tem nastopu je še pred odhodom v Sarajevo govorila tudi umetniška vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana Sanja Nešković Perešin, ko je za Radio KAOS govorila o napovedanih in pričakovanih gostovanjih v tej in prihodnji sezoni.

Če je bila Carmen z Nuško Drašček Rojko neke vrste uvodna predstava pred prvo premiero nove sezone, čeprav so si že od zgodnjega septembra naprej sledile mnoge predstave – ponovitve iz prejšnjih sezon, zvečine namenjene mladini, bo že ta četrtek na odru ljublanske opere krstna izvedba avtorskega glasbeno-gledališkega projekta Karmine Šilec – Evergreen.

Predstava je, kot so zapisali na operni spletni strani, inspirirana z velikim trenutkom, ko je transcendentna narava glasbe opravila s pritiskom brezbrižne usode… To je glasba, ki je v nekih izjemnih okoliščinah tako postala način prevzemanja nadzora sredi kaosa in sredi neznanega; ohranjala je upanje in zaobjemala tisto neizogibno. Smrt… (No spet nas omenjajo.. nas v Kaosu, namreč… ) Ampak tokrat ne gre za šalo, saj je tega, kar vse se poimenuje kot kaos, v tem sedanjem in onem, že davno minulem svetu, samo po sebi preveč.

Po napovedih iz ljubljanske Opere smemo tokrat pričakovati pravi glasbeni spektakel, katerega je avtorica oprla na mit o Orfeju in na zgodbo o Titaniku. Raziskovala je, kaj se zgodi z zvokom, ko potuje v globine… in – ne navsezadnje, čemu zares služi glasba. Tehnološko je to, zatrjujejo v operi, zahtevna predstava.

Predstava s številčno zasedbo se ne osredotoča na povzemanje dogajanja na palubi čezoceanke, temveč vprašanje, zakaj so glasbeniki na potapljajoči se ladji sprejeli odločitev, da igrajo v pričakovanju neizbežnega – do konca. Avtoričino ključno vprašanje je bilo, zakaj sploh in čemu služi glasba?

Slišali in videli bomo glasbo mojstrov zelo različnih glasbenih izrazov in slogov – Bryarsa, Joycea, Cagea, Silvestrova, Cooperja, Elgarja, Ešenvaldsa, Aperghisa, Mozarta in Honsteina. Navdih avtorici so bili totrej glasbeniki s Titanica, ki so do zadnjega trenutka igrali in z glasbo morda pomagali več kot 2000 dušam na utapljajočem se parniku. Tako so postali globalni mit (tudi) našega časa. Dirigent bo Marko Hribernik, scenograf je Marko Japelj, kostumografinja Belinda Radulović, oblikovalci luči, giba in tona Andrej Hajdinjak, Gregor Luštek in Danilo Ženko, dramaturginja je Tatjana Ažman, koncertni mojster je bil Gregor Traven, lektorstvo pa podpisujejo Metka Damjan, Nevenka Verstovšek, Nataša Jelić in Višnja Fičor.

Peli in igrali pa bodo gostujoči Aco Aleksander Bišćević, Zvezdana Novaković in Eva Germ ter domači mojstri Jože Vidic, Robert Vrčon, Matej Vovk, Peter Martinčič, in odličnicI Urška Arlič Gololičič, Mirjam Kalin kakor tudi druge soustvarjalke in soustvarjalci pevske, zvočne in igralsko izpovedne moči predstave Tomaž Zadnikar, Jakob Adamič Šeme, Jurij Rozman, Tomislav Birk, Konstantin Kostja Birk, Adrijan Ignjatović, Maj Pleskovič, Enej Hace in Svit Šekoranja. Posebej pa moramo omeniti zasedbo in solista ki imajo posebno vlogo v predstavi – kvartet, ki ga sestavljajo violista Nejc Mikolič in Rok Hrvatin, vilončelist Michele Francesco Marrini in kontrabasist Jošt Lampret; pianist pa je Marjan Peternel. Dogajanje je osredotočeno na glavno palubo potapljajočega se parnika, kjer Šilčeva ne (z)more brez domačega orkestra in tudi ne brez izjemnega glasovnega korpusa, tokrat seveda Zbora SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom Željke Ulčnik Remic. Namenila mu je vlogo komentatorja dogajanja na odru in zrcala obrnjenega v gledališče, k publiki. Podobno kot so zbore uporabljali v antičnih tragedijah.

Prispevek je pripravil Andrej Pengov; Fotografije z vaj za opero Carmen in predstavo Evergreen pa so delo Darje Štravs Tisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *