Posodobljeno parkirišče P&R Dolgi most odprto pred Evropskim tednom mobilnosti

Janković: Čestitke izvajalcem in vsem sodelujočim v projektu! Za uporabno dovoljenje smo zaprosili pred tednom dni; zakonodaja nam omogoča, da začne parkirišče obratovati še pred izdajo tega dovoljenja.

Danes je Mestna občina Ljubljana odprla razširjeno in prenovljeno parkirišče P+R Dolgi most, na katerem je odslej 371 parkirnih mest. Gradbena dela na Dolgem mostu so potekala od 20. maja in so se končala v roku. Projekt je s sredstvi Kohezijskega sklada delno financirala Evropska unija in sicer v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 – 2013, druge Razvojne prioritete »Cestna in pomorska infrastruktura – področje javnega potniškega prometa«. Vrednost investicije prenove in razširitve P+R Dolgi most je znašala 857.042,00 EUR z davkom, od tega je Evropski kohezijski sklad sofinanciral 83 odstotkov vrednosti projekta oziroma 520.000,00, preostanek pa je financirala Mestna občina Ljubljana iz svojega proračuna. Prenovitvena in razširitvena dela je izvedlo podjetje Komunalne gradnje d. o. o.

To razširjeno in posodobljeno parkirišče je eden od trajnostnih ukrepov ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti, ki se začenja jutri in se bo končal prihodnji torek. V Ljubljani poteka že štirinajsto leto zapored, Za njegovo organizacijo in izvedbo je v mestni občini zadolžena podžupanja Jelka Žekar, ki je bil na današnji otvoritveni slovesnosti tudi prva govornica: Nova storitev – plačila parkirnine tudi s kratkimi (sms) sporočili. V tednu mobilnosti bo z uporabo te storitve parkiranje v Ljubljani brezplačno.

O nekaterih podrobnostih projekta pa je govoril David Polutnik, načelnik oddelka za gospodarske dejavnosti in promet:
Zdaj imamo posebna parkirna mesta za velike družine, turistične avtobuse, avtodome, polnilnice za električna vozila, kolesarnica za kolesa ter seveda avtobusna postaja mestnega prometa; v kratkem bodo tu še okrepčevalnica in časopisni kiosk in sanitarije.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in super-nadzornik, ki je skrajševal roke izvajalcem, je začel otvoritveni nagovor z zahvalo prav njim – na prvem mestu podjetju Komunalne gradnje d. o. o. in njegovemu direktorju Viktorju Dolinšku za odlično in v ali celo pred rokom opravljeno delo. Med drugim je, potem, ko je njegov govor zmotil ropot vlakovna kompozicija na bližnji progi Postojna-Ljubljana poudaril, da bo tu, ob robu parkirišča, z nekaj več prizadevanja Slovenskih železnic kmalu stala tudi ena od petih mestnih železniških postaj.

Na viškem P&R prenovljenem parkirišču je za Radio KAOS med prvimi petdesetimi avtomobili parkiral Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *