Središče letošnjega Festivala Sanje bo nova knjigarna

Včeraj je založba Sanje vendarle odprla svojo prvo knjigarno. Založba sama deluje že vrsto let, lokacijo na Tavčarjevi v središču Ljubljane pa so besedah direktorja založbe Roka Zavrtanika iskali dolgo časa. Ob slavnostni otvoritvi je Zavrtanik dejal, da čas, v katerem ni povsem normalen in da je popolna prevlada tržnih zakonitosti skrb zbujajoča. A po drugi strani založba, ki se sicer uvršča med manjše v Sloveniji, vztraja prav v teh tržnih zakonitostih.

Po mnenju ministrice za kulturo Majde Širca, ki se je udeležila otvoritve, je vloga majhnih založb ključna, saj imajo izjemno velike potenciale in so lahko tudi dosti bolj inovativne. A tu se zgodba malček zaplete, vsaj z vidika založbe Sanje. Slednja je tudi organizatorica odmevnega festivala Sanje, ki je vsako leto avgusta potekal v parku Zvezda. Letos to zaradi gradnje garažne hiše pod Kongresnim trgom ni možno, kar niti ni velika težava, pravi Zavrtanik. Večji problem naj bi bilo financiranje – oziroma nefinanciranje – festivala iz mestnega proračuna.

Župan Zoran Janković je na torkovi novinarski konferenci na vprašanje Radia KAOS sicer odgovoril, da je založba za izvedbo festivala nekaj sredstev sicer dobila, a je kasnejše preverjanje pokazalo, da v zadnjih dveh letih festival Sanje ni bil sofinanciran ne iz mestnega proračuna, niti iz proračuna ljubljanskega Zavoda za turizem. Osnovni razlog naj bi bila usodna kombinacija zmanjšanja sredstev in premajhnega števila točk glede na ocenjevalne kriterije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.