Svetovna premiera Möderndorferjeve farse Evropa v SNG Drama Ljubljana

Besedilo igre Evropa se navezuje na Cankarjeve Hlapce in še bolj na Pohujšanje v dolini Šentflorjanski. To je črna komedija o možnostih, ki jih tako opevana Evropa daje mladim – na slovenski način. Drama torej! In hudo blasfemična farsa, poetična burleska, težka evropska môra.

Režiser, dramatik, pesnik, prozaist, scenarist…Vinko Möderndorfer je bil oni dan, menda je bilo v četrtek zgodaj popoldne, razpoložen, kot ga že dolgo nisem videl. Najbrž tudi zato, ker bo nocoj na Velikem odru SNG Drama Ljubljana premierno uprizorjena njegova drama Evropa, lani nagrajena z Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo.

Evropo je podnaslovil kot »dramo s sporočilom, hudo blasfemično farso, poetično burlesko, težko evropsko môro in še z marsičem,« kar da je to besedilo. Möderndorfer je vsekakor pronicljiv in jedek pisec (kadar se tako odloči), v tem delu pa, še zapišejo v Drami, nastavlja ogledalo slovenski družbeni situaciji in s spretnim komediografskim prijemom v duhu farse parodira tako nacionalni kot evropski sen, ki se vse bolj očitno spreminjata v svoje nasprotje.

Glavni lik v tej igri je mladi intelektualec Maks, ki nima denarja za najemnino in ga zato najemodajalec vrže na cesto; Vrne se domov, v hotel Mama, kar se sprevrže v neznosno moro. In to je bila tudi sijajna priložnost, da se tudi midva zapleteva v pogovor o tej neznosni sedanjosti pa tudi o bojaznih, ki jih zarisuje preteča prihodnost… Zamisel o tem dramskem besedilu se mu je porodila, ko ga je hči nekega dne prosila, da njenega prijatelja, ki je končal študij in izgubil vse možnosti za zaposlitev v prestolnici, odpelje domov… Na deželo. K mami. Ja, kam pa!

O postavitvi te gledališke igre, ki jo režira mlada režiserka Renata Vidič, o sceni, glasbi, igralskih kreacijah, kostumih pa nisva veliko govorila. Sva bolj ugibala, saj – razen nekaj malega scenske opreme, kjer je kraljeval velik rožnat prašič v funkciji točilnega pulta, neke povišane zofe in še nekaj druge odrske opreme ter rekvizitov, igre v času pogovora še nisva videla. Nocoj bo za to prva prava priložnost. Nocoj bo torej krstna uprizoritev ali kot je v pogovoru pomenljivo dejal Vinko: svetovna premiera! Evropsko in svetovno pomembna tudi zaradi zelo aktualnega dogajanja, ki ta čas kot glavna tema zaposluje države, politike, policiste, prostovoljce, humanitarne organizacije, mnoge ljudi: zaradi množice beguncev, emigrantov, vojn pri njih doma, domačega, evropskega in mednarodnega sprenevedanja.

Dramo Evropa so ob že omenjeni režiserki Renata Vidič poustvarili dramaturginja Eva Kraševec, scenograf Bine Skrt (šank v obliki svinje je oblikoval kipar Rok Mohar), kostumografinja Meta Sever, avtor glasbe – s soavtorji, ki so v tej igri nastopajoči igralci – je Aldo Ivančić, lektorica je Tatjana Stanič, oblikovalec luči pa Metod Novak. Avtor v prispevku uporabljenih fotografij z vaj je Peter Uhan. Igrajo: Aljaž Jovanović, Janez Škof, Gregor Baković, Maša Derganc, Gorazd Logar, Marko Okorn, Valter Dragan, Saša Pavček, Alojz Svete, Gorazd Logar, Zvezdana Mlakar, Gregor Baković, Vojko Zidar in Iva Babić

Z Vinkom Möderndorferjem se je pogovarjal Andrej Pengov, Urša Pengov Bitenc pa mu je pomagala pri produkcijskih in post-produkcijskih opravilih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.