Trnfest in Peco se ne (v)data. Še (približno) pol programa je na voljo. Pridite, v Trnovem je znova super!

Želko Pelicon - Peco, tajnik KUD F. Prešeren in poganjač Trnfesta: Publika in Trnovčani so zadovoljni, da smo se obdržali. Obisk je nad pričakovanji, vendar brez Arturjevega entuzijazma, razumevanja in pomoči Festivala slovanskih kultur, Ustanove nevladnih mladinskega polja "Pohorski bataljon" in nesebične podpore ustvarjalcev programa, bi skoraj zagotovo ne zmogli.

Avgust je meesec dopustov in – festivalov; Ne zmanjka jih, ne v prestolnici ne na njenem obrobju, kaj šele drugod po deželi kranjski. Tako zapisano pomeni samo, da s tem mislimo deželo kot celoto, Slovenijo kot državo, z vsemi njenimi obrobji in središči. Se je pa skoraj zgodilo, da bi eden od tradicionalnih festivalov skoraj umrl, zamrl, se ukinil ali bi bil ukinjen. Pravzaprav smo pozabili vprašat, koliko so jih doslej že realizirali in tudi če bi to vprašali našega tokratnega sogovornika, nismo prepričani, da bi nam odgovoril kako drugače, kot nam je: češ, ljubljanska legenda najbrž le nisem, sem pa tajnik KUD France Prešeren v Trnovem že 35 let! Ja, v studiu Radia KAOS je bil naš gost Želko Pelicon – Peco, ki so ga pred nekaj več kot mesecem dni na urgenci ljubljanskega UKC po možganski kapi kaj hitro in uspešno vrnili v življenje, da se je lahko spoprijel z letošnjim programom Trnfesta.

Kot vse kaže, sta se v živahno Ljubljano in na trnovsko ravnico tokrat vrnila kar dva: Peco in Trnfest, festival, ki so mu bile ure od leta 2012 že na kratko štete, a se je skupaj z matičnim Kudom dr.FP in s pomočjo entuzijastov, povezanih v Festivalu slovanskih kultur in ob soorganizatorski podpori Ustanove nevladnih – mladinskega polja “Pohorski bataljon” in nesebične podpore ustvarjalcev, ki brez izjeme nastopajo brez honorarja, uspelo obbdržati pri življenju z izjemno živahnostjo in živostjo, z odmevnimi nastopi ter dobrim obiskom.

S programom, kot so ga lahko sestavili, so privabili lepo število občinstva, ki jih pravzaprav nikoli ni zares zapustilo. Doslej jim je šlo na roko tudi vreme. Zapustili pa so jih, spodbujeni z zloglasnim Zujfom, zakladniki v javnih ustanovah, letos pa jih je v naročje vzel Artur Azarkevič, predsednik kulturnega društva dr. France Prešeren s tem, ko se je s svojim podjetjemDon-Sol odločil investirati v društvene nepremičnine in jih ponuditi klulturnikom in umetnikom v uporabo pod ugodnimi pogoji. O tem bomo, upamo vsaj, govorili več v eni od prihodnjih oddaj… V tej smo se s Pecom (morda tudi Pecotom, kdo bi vedel, al prav se piše kaša ali kasha), pogovarjali o letošnje programu, ki je že krepko v drugi polovici in seveda – o Trnfestovi in KUDovi renesansi. Z njim se je pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.