V Stožicah- veliko kasaško praznovanje s povorko konj, blagoslovom in dirkami Sv. Štefana

V soboto, 26. decembra, ob 11. uri Kasaški klub Stožice Ljubljana vabi na stoženski hipodrom. Znova bodo obudili že skoraj pozabljeni običaj blagoslavljanja konj na Sv. Štefana dan, pripravili slikovito povorko s konji, tekmovali v 5 kasaških dirkah, se igrali, godli in peli in se prešerno zabavali. Tudi državnemu prazniku v čast in božjemu rojstvu v poklon.

Nezadržno, kot kasaška vprega v elegantnem drncu v zadnjem ovinku pred ciljem na hipodromu se nam približuje prvi snopič decembrskih praznikov. Med njimi je tudi god Svetega Štefana, ki je bil menda – sam Bog ve, kdaj in kje – prvi – danes bi temu v cirkusu rekli – dreser, na hipodromu pa trener – konjev. In zakaj je beseda nanesla na Štefanovo, ko bi pa bilo pričakovati, da nas bodo prevzele vrednote in gesla ter sporočila povezana z Božičem in Božičkom, Dnevom samostojnosti in enotnosti ter aktualno oblastjo in kmalu zatem še s Silvestrovim, Dedkom Mrazom in Novim letom.

Zato, ker bo v soboto, 26. decembra, na dan, ko med drugim slavimo za te kraje redko vrednoto – narodovo enotnost – na stoženskem hipodromu pet kasaških dirk in blagoslov konj, ki ga bo v božjem imenu opravil ljubitelj konj in prijatelj glavnega med slovenskimi kasači, škof Anton Jamnik. Ne po rezultatih, po funkciji – prvemu med slovenskimi rejci, lastniki konj, trenerji in piloti na sulkijih, ki je prežet s tolikšno duhovno silo, da bi bil zlahka tudi on vsaj duhovnik, če ne že škofovski pripravnik, je lani prvič uspelo nagovoriti, škofa Jamnika, ki je v Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo mladih, da opravi to častno in najbrž tudi odgovorno nalogo. Blagoslov konj – kot vse kaže – postaja tradicija in običaj, ki je na ljubljanskem produ ostala domala pozabljena ljudska navada, skoraj zamrlo ljudsko izročilo v tem nekdaj vaškem, zdaj pa obrobnem delu urbanizirane prestolnice, ki postaja veliko športno središče. Ne le s stadionom in športno dvorano. Tudi s hipodromom.

V pripravah na ta dogodek nas je v studiu Radia KAOS obiskala članica upravnega odbora in generalna sekretarka Kasaškega kluba Stožice Ljubljana in vodja protokola na prireditvah, ki jih organizira stoženski klub, gospodična Marjetka Orel.

V zanimivem pogovoru o prireditvi, izročilu Sv. Štefana, značaju konj, s katerimi je treba pozimi še posebej pazljivo ravnati, tokratni prireditvi, ki bo pravo ljudsko slavje in pestra prireditev s povorko ozaljšanih konj, blagoslovom, prireditvami za mladino in seveda s športno strastjo naelektrenim tekmovanjem v petih dirkah, nas je vse povabila v soboto, 26. decembra, ob 11. uri na hipodrom v Stožicah. Z Marjetko Orel se je pogovarjal in pogovor posnel ter pripravil za objavo – Andrej Pengov. Posnetki s hipodroma so delo Aljaža Pengova Bitenca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.