Vinska in kulinarična razvajanja v soboto na Ljubljanski vinski poti

Radomir Stojanovič, Ljubljansk vinska pot: Ta prireditev je z leti, pravzaprav v več kot desetletju – sprva kot novembrsko martinovanje, zadnjih pet let pa tudi kot predpoletna razvajanja – postala tradicija, ki za tisto soboto, ne glede na vremenske razmere, postane sproščeni sprehod Ljubljančank in Ljubljančanov in iz leta v leto tudi – zdaj že do plovice vseh obiskovalcev – tujih turistov - v skupnem uživanju izbranih vin in kulinarike na priložnostnih stojnicah. Junija se po Ljubljanski vinski poti sprehodi nekaj nad pet tisoč, jeseni, ob Martinovanju pa okrog 10.000 obiskovalcev. Vinarji iz vseh koncev Slovenije in mnogi gostinci so tako kaj hitro ugotovili, da je Ljubljanska vinska pot zanje izjemna promocijska in prodajna priložnost.

Ljubljanska vinska pot tudi letos vabi na dve tradicionalni izvedbi – na junijska Poletna vinska razvajanja, ki bodo to soboto, 16_junija in na novembrsko Martinovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je namreč tretja sobota v juniju rezervirana za Poletna vinska razvajanja; Splet različnih vinsko-kulinarničnih dogajanj in kulturnih dogodkov se bo na ulicah in trgih okrog Magistrata in na obrežju Ljubljanice zvrstila med 11_in 21_uro; Vreme bo menda zdržalo, tako da prireditve ne bo treba prestavljati na prihodnjo soboto.

Predstavilo se bo skoraj 70 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz cele Slovenije; Prireditev je tradicionalno organizirana ob podpori Turizma Ljubljane, ki bo tudi to leto zaslužen za kulinarično “piko na i”; Letos bodo namreč predstavili partnerski projekt Okusi osrednje Slovenije, v okviru katerega bo na petih stojnicah moč spoznati in okusiti tipične osrednjeslovenske jedi;

Otvoritev Ljubljanske vinske poti bo ob 11. uri pred Mestno hišo, kjer bodo otvoritveni nagovori s krajšim kulturno-umetniškim programom, vrhunec pa bo že tretje leto zapored potop vina v Ljubljanico, s katerim bo Druga violina obudila mit o povodnem možu. (Pred)poletna vinska razvajanja bodo tudi tokrat obarvali številni kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan. Med drugim bodo nastopili: papirniški pihalni orkester Veče, pevci Društva vinogradnikov Šentjanž, Folklorna skupina COF, harmonikaš Rok Šalamun, tamburaška skupina Bisernica – Veterani, Reteče priŠkofji Loki, RIC Bela Krajina – folklora, harmonikaš ter pevke ljudskih pesmi Trlce iz Ligojne pri Vrhniki.

Obiskovalci za degustacijo in nakup vina na kozarec potrebujejo uradni kozarec prireditve, katerega lahko ali kupijo ali pa si ga ob plačilu kavcije izposodijo na INFO stojnicah. Na Ljubljanski vinski poti je možen tudi nakup vin ter drugih kulinaričnih dobrot in delikates.

Organizator prireditve Ljubkjanska vinska pot, ki jo podpira Turizem Ljubljana, je podjetje RadoSt, Poslovno svetovanje in prvi mož tega podjetja Radomir Stojanovič je bil naš sogovornik v studiu Radia KAOS. Z njim se je pogovarjal Andrej Pengov, v prispevku objavljene fotografije, katerih avtorica je Katja Kodba pa so bile posnete na lanski Ljubljanski vinski poti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *