Up and Down, Eifmanov balet za konec 64. Festivala Ljubljana

Oleg Gabišev, baletni solist, ki je oblikoval glavni moški lik te predstave – zdravnika, psihiatra, ki izda sebe in zboli: Značilnost baleta Up and Down je, da je večplasten, saj tu lahko govorimo o več pripovednih žanrih; ima, značilnosti detektivska zgodbe, kriminalke in tudi komedije. To je v prvi vrsti psihološki balet, saj se naš koreograf in režiser poglablja v človekovo dušo in njena različna, tudi robna stanja. To je zame zanimiva in ustvarjalno zahtevna predstava.

Na sklepno novinarsko konferenco Festivala Ljubljana so povabili tri glavne nastopajoče na dveh zaključnih predstavah letošnjih, že štiriinšestdesetih po vrsti poletnih prireditev; Ljubov Andrejevna, Marija Abašova in Oleg Gabišev, balerini in plesalec, nosilci glavnih vlog v baletu Up and Down, so predstavili like in vloge oseb, ki nastopajo v tej zahtevni baletni zgodbi in opisali vsebino in ustvarjanje take predstave pod vodstvom enega največjih svetovnih koreografov Borisa Eifmana. Za ta balet so uporabili glasbo Gershwina, Schuberta in Berga, kar že samo po sebi govori, da je to baletna predstava z mnogimi in posebnimi plesnimi izzivi. Akademski državni balet iz Sankt Peterburga je prav v tem času na tako imenovani sredozemski turneji – prejšnji konec tedna so nastopili v Nici, po ljubljanskih nastopih pa gostujejo še v Izraelu. Predstavi sta na sporedu v ponedeljek in torek zvečer v Cankarjevem domu.

Z jutrišnjo ponovitvijo te baletne predstave se tudi uradno zaključuje 64. festival Ljubljana, katerega proračun je po danes predstavljenih podatki ocenjen na 2,6 milijona evrov, od tega polovico prispeva Mestna občina Ljubljana, ki poskrbi tudi za plače zaposlenih in nekatere materialne stroške. Od prodanih vstopnic bo priliv dosegel okrog 620.000 evorv, sponzorji in donatorji pa bodo prispevali okrog 880.000 evrov.

Med 27. junijem in jutrišnjim 13. septembrom si je oz.si bo festivalske prireditve ogledalo prek 45.000 obiskovalcev, sodelovalo pa je 2700 umetnikov iz 30 držav. Obisk je manjši kot lani, ko sta za izjemno skupno število obiska vseh prireditev poskrbele ponovitve dveh nadvse priljubljenih muzikalov Cvetje v jeseni in Mama mia.

Vse podrobnosti z današnje sklepne novinarske konference pa so na voljo v posnetku, ki ga je tudi za Radio KAOS zagotovila produkcijska skupina V živo.

Pod pergolo v Križankah je bil, za Radio KAOS, Andrej Pengov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *