Začenja se v velikem slogu – z mehurčki! Pred 3. Salonom penečih vin.

Rado Stojanovič: Prvi salon penečih vin pred dvema letoma je bil poskus, ki se je že lani pokazal kot prava stvar. Letos sodeluje že trikrat toliko peničarjev s štirikratnim številom vin. Zagovalci so Muškatna penina iz Jeruzalemske kleti, Brut iz Sirkove kleti Bjana in Gourmet rose brut iz Isteničeve kleti.

S 3.Salonom penečih vin se v Veliki dvorani Grand hotela Union se v petek, 19. februarja začenja letošnja sezona vinsko-kulinaričnih dogodkov. Med 16. in 22 uro se bo predstavilo 34 domačih in tujih peničarjev s 111 vrhunskimi peninami in z odlično kulinariko chefov Grand hotela Union. Gostitelji dogodka in glavni organizator ter nosilec blagovnih znamk Slovenski festival vin, Festival kulinarike in Ljubljanska vinska pot – podjetje Radost, pričakujejo dober obisk strokovne in ljubiteljske javnosti. Do včeraj so v predprodaji prodali že več kot 300 vstopnic. Rado Stojanovič, programski in poslovni vodja Salona penečih vin je v Unionovi Vinski knjižnici novinarjem nanizal nekaj glavnih značilnosti te otvoritvene vinsko – kulinarične prireditve v letošnjem letu. Še pred tremi leti, je bil namreč odziv vinarjev in publike komajda opazen, lani pa je prireditev – v primerjavi s prvim letom – naravnost »eksplodirala«.

Med najbolje ocenjenimi penečimi vini – ocenjevali sta jih dve strokovni komisiji – vsaka s po sedmimi člani – prva pod vodstvom dr. Franca Čuša s Kmetijskega inštituta Slovenije in druga pod vodstvom enologa Bojana Kobala, so v kategoriji Tankovska metoda, bela in rose peneča vina: Jeruzalemska Muškatna penina in Penina Rose ter Gašper penina, vinarja Evino. V kategorijah klasična metoda pa so med belimi najboljši Brut iz kleti Mirana in Petre Sirk Bjana, Zlata penina Radgonskih goric in Sentio Vinarstva Erzetič, med roseji pa Isteničev Gourmet rose brut, DP Brut Rose iz kleti Dveri-Pax in Florida iz kleti Vina Sanabor.

Opoldne sem za Radio KAOS najboljše tri preskusil Andrej Pengov. Komaj čakam petkovega popoldneva; za pokušino vseh 111-h penin bo tudi šesto navdušencev nad mehurčki premalo. Še kakšnega bi potrebovali. Bi bilo lažje in varneje. Pa še dve premieri in vsaj dva koncerta sta tisti večer nedaleč stran od Uniona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.