31. Liffe v spletni izdaji – zagotovo; v kino dvoranah decembra – morebiti

Ljubljanski filmski festival bo prvič potekal po spletu, od 11. do 22. novembra 2020 in kot vselej z skrbno izbrani naslovi.

Simon Popek, programski direktor, je tako kot že mnogo let zapored predstavil tokrat  31. Mednarodni Ljubljanski filmski festival. Tiskovna konferenca je potekala prek spleta, tako kot bo tudi večino festivalskega programa  – preko spletne platforme festivala Liffe. Festival se bo odvijal v predvidenem terminu, to je od enajstega do dvaindvajsetega novembra 2020; Za festivalsko dogajanje na spletu so uspeli zagotoviti 22 naslovov ter obdržati večino programskih sklopov – ne glede na vse se bomo morali odpovedati Retrospektivi, ki naj bi bila letos posvečena Fredericu Felliniju, saj njegova dela še ne obstajajo v digitalnem zapisu; V sklopu sekcije Evropa na kratko, o kateri je na tiskovni konferenci spregovoril Matevž Jerman, bo predstavljenih 16  kratkih filmov iz 13 evropskih držav. Žirije za podelitev tokratnih nagrad glede na zdravstveni situacijo ne bodo mednarodne, pač pa bodo sestavljene iz domačih strokovnjakov oziroma publike. Filmi bodo dosegljivi na spletu ves čas festivala, nagrado občinstva Zmaj pa bo podeljena tudi na podlagi SMS glasovanja. Direktor festivala pravi, da bo način obiska enak kot če bi bili v kinodvoranah. Filmi bodo predstavljeni v tehniki VOD  (ang. video on demand, slo. video na zahtevo). Ne glede na spletno verzijo predvajanja, bodo filmi dosegljivi približno v takšnem obsegu, kot bi bili v kinodvorani, navodila za dostop pa boste našli na spletni strani festivala.

Programski sklopi, ki se ohranjajo v spletni različici so Perspektive, ki bodo postregle s petimi filmi, med katerimi boste našli zgodbo mlade asistentke, ki je v službi priča vprašljivim dejavnostim svojega vplivnega šefa (Asistetka) ter tudi film z delno slovensko produkcijo in naslovom Sadeži pozabe, alegorično in duhovito filmsko pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija. Najbolje zastopana sekcija bodo Predpremiere z 10 filmi, med njimi bo tudi dokumentarec o Greti Thunberg. Kralji in kraljice bodo postregli s tremi naslovi (Koronacija, Sol solza in Zberi se, babica), Panorama s filmom Zlo ne obstaja, Ekstravaganca s filmom  Mandibule ter Kinobalon, z enim mladostniškim (Volkovi) ter enim najstniškim filmom (Moj brat lovi dinozavre).

Ne glede na trenutno razglašeno epidemijo in praktično ukinitvijo kulturnega življenja, se v Cankarjevem domu nadejajo, da bo decembra mogoče obiskati kinodvorane in si tako ogledati še ne predvajani program festivala.

Za Radio KAOS sem tiskovno konferenco povzela Urška Pengov Bitenc.

Comments are closed.