32.Liffe: Na začetku Pravi moški, na koncu Belmondo veličastni…

…vmes pa 77 celovečercev in 16 kratkih filmov in potem – nagrade: Vodomec, režiserju najboljšega filma sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije; Zmaj, po izbiri občinstva; FIPRESCI - nagrada mednarodne žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev; Nagrada za najboljši kratki film, Nagrada Art kino mreže Slovenije in Nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Od vključno te srede do prihodnje nedelje, dvanajst dni torej, se bo v Ljubljani začel in v šestih ljubljanskih ter še treh kinodvoranah v Mariboru, Novem mestu in Celju tudi odvrtel 32_Liffe, Ljubljanski mednarodni filmski festival; Končno in kljub zadnjim proti epidemičnim zaostritvam dobiva znova podobo, kot smo je bili vajeni preteklih 30 jeseni. Lanska, 31-ta je bila covidna, virtualna in temu ustrezno okrnjena; Tokratni pa so ta virtualni element dodali kot neke vrste hibridno rezervo; približno polovico od skoraj osemdesetih celovečernih filmov, si bo moč ogledati tudi od doma, »na zahtevo« oz. z mednarodno oznako VOD. Reakcijo, nekakšno zmedenost, morda celo tremo Miroslava Mandića, režiserja filma Sanremo pred polno Linhartovo dvorano ob slovenski pred-liffovski premieri, potem, ko je leto dni z velikim uspehom ta film gostoval na mednarodnih hibridnih festivalih, smo za začetek pogovora s programskih direktorjem Simonom Popkom  uporabili kot metaforo.

Najnovejši James Bond, ki je po formatu daleč proč od Liffa, časovno pa tako rekoč na njegovem pragu pa se je izkazal kot najboljši promotor za obisk kinodvoran; kar je zaslutil tudi tenkočutni predsednik RS, ki se mu je znova posrečil instragramski zdrs, a tokrat brez hujših, kaj šele usodnih posledic. Skupaj sta – tajni agent z licenco za ubijanje in predsednik – z že kar nevrotično slo po političnem preživetju – vendarle vrnila nekaj upanja, da bo kino spet kino. S kokicami ali brez, vsekakor pa s publiko. Čeravno z obveznim PCT, ki postaja PC, z maskami – ne katerimi koli in poredko posejanimi sedeži, bo Liffe z dodatnimi omejitvami in izjemnimi napori Cankarjevega doma in vseh soorganizatorjev, povečal število še pred dnevi predvidenih 250 projekcij.

Na uradni otvoritvi festivala, kjer tokrat ne bo posebnega progama in niti ne otvoritvenega sprejema po projekciji, si bo moč ogledati nemško tragikomedijo Pravi moški, na sklepnem dogodku, tudi ustrezno okrnjenem, kjer se razglasijo najboljši in podelijo nagrade pa nam bodo v podobi najlepšega sveta zavrteli Belmonda veličastnega. Prvi je iz svežnja Kraljev in kraljic, drugi pa iz predala Posvečeno. No, potem je pa tu še osem sekcij in v tisti najbolj pričakovani, kjer ždi Vodomec so Perspektive.

O vsem tem in še o čem sva govorila; Simon Popek in Andrej Pengov. Na svidenje na 32. Liffu.

Comments are closed.