Beletrina: tri nove knjige v zbirki Koda

I. Berlin: Ruski misleci, R.Esposito: Immunitas, A.Ross: Drugo je hrup

V torek so pri Študentski založbi predstavili tri nove knjige iz zbirke Koda. Urednika Aleša Štegra smo za začetek enkrat znova nagovorili z izzivom, ki ga v imenu samem ponuja ta zbirka. Ime naj bi namreč sporočalo njeno bistvo, značaj… in opredeljevalo njen namen, vsebino…

Tri – v slovenščini povsem nove izdaje – gre za zbirki zgodovinskih in filozofskih esejev in za knjigo, ki po urednikovem mnenju sodi med strokovno literaturo, so Alešu Štegru pomagali predstaviti ddr. Igor Gerdina, zgodovinar in literarni teoretik, dr. Leon Stefanija, slovenski muzikolog in pedagog ter prevajalec Boštjan Nedoh.

O prvi obsežni zbirki esejev Isaiaha Berlina Ruski misleci smo iz nadvse ilustrativnega in vznemirljivega nastopa zgodovinarja in literarnega teoretika prof. Gerdina za ta prispevek povzeli le delček; v uvodu je opozoril, da je naslov knjige širši, kot pa je njena vsebina, saj ne gre za vse ruske mislece, niti ne za kulturno zgodovino Rusije v 19. stoletju, temveč za tiste ruske mislece, ki so postavili temelj tistemu, kar imenujemo inteligenca. Po Richardu Pipesu, ameriškem akademiku, med drugim tudi avtorju Kratke zgodovine ruske revolucije, je, kot je ob predstavitvi knjige dejal ddr Gerdina, neka zgodovinska kategorija in tudi socialni koncept. Na zahodu obstajajo intelektualci… v Rusiji pa…?

Druga, tokrat predstavljena knjiga esejev je delo Roberta Esposita, italijanskega političnega filozofa, podpredsednika Italijanskega inštituta za humanistične znanosti v Neaplju – z naslovom Immunitas, tretja pa strokovno delo Alexa Rossa Drugo je hrup in podnaslovom Poslušati dvajseto stoletje. O obeh nam je pripovedoval Aleš Šteger, ki je, to danes že lahko potrdimo, zaradi izjemnega pesnjenja in pisateljevanja kot drugi Slovenec postal redni član berlinske Akademije lepih umetnosti. Najprej sva govorila o Rossovi knjigi.

Za Radio KAOS je bil v Beletrinini konferenčni sobi Andrej Pengov, spraševalec Aleša Štegra, snemalec tamkajšnjega dogajanja in avtor tega zapisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.