Beletrinina predpočitniška branja in sklepna dneva 19. Dnevov poezije in vina

Agencija, Ni druge in Magija za realiste - prej; Danes in jutri pa še dneva (in noči) sijajnih Dni poezije in vina na Ptuju

Gotovo že vsaj malce občutite težo, ki vam jo te dni, v zadnjih vzdihljajih pretežno prevročega poletja, nalaga pričakovano nestrpna jesen… Ampak – nič skrbet – gostota kulturnih, tudi umetniških dogodkov v teh zadnjih pripekah poletja, se bo – našim odhajajočim počitniškim občutkom navkljub – še kar stopnjevala in nadaljevala tudi krepko čez rob meteorološkega in/ali koledarskega poleta.

S pričujočim prispevkom pa segamo v mesec, ko je bila še cvetoča pomlad in ko so na nekdanjem Beletrininem vrtu – sredi poletja so se namreč z Borštnikovega trga preselili na Kersikovo 4 – predstavili tri knjižne novosti. Takrat še predpoletne in ki imajo kljub vsebinskim, tematskim raznoličnostim nekaj skupnega – zelo senzibilizirane avtorje, ki so jim krivice, ki jih nad posamezniki zagreši družba, sistem, snov za ustvarjanje. Pravzaprav gre za avtorici, ki sta obe tudi novinarki, in avtorja, ki bi lahko bil tudi novinar, saj je – tako mimogrede – v še ne petdesetletnem življenju študiral že marsikaj in opravljal zelo različne poklice.

Eseje Irene Štaudohar – Magija za realiste, prvenec Jele Krečič – Ni druge, in roman (sedmi ali osmi) Lenarta Zajca z naslovom Agecija, nam je takrat predstavil urednik zbirke Beletrina Mitja Čander.

O svojem najnovejšem romanu Agencija pa nam je takrat, precej pred poletjem, govoril Lenart Zajc, ki je bil med drugim tudi Zombi. Vstajnik. A ne le to: med mnogimi poklici, ki jih je opravljal, je bil tudi zavarovalniški.

Med tem smo skušali ugotoviti, kako so se v tem prispevku obravnavane knjige prodajale, a nam tega (še) ni uspelo izvedeti, ker je Beletrinina ekipa tam, kjer zdaj mora biti: na Dnevih poezije in vina, danes, petek, v glavnem Muzikkafeju v ptujskem domu kulture, kjer se pogovarjajo o trendih v sodobni ameriški poeziji, pa na celi vrsti zasebnih poetičnih branj in na predstavitvi platforme Versopolis, pa tudi na zelo Hudi pokušnji. To pa še zdaleč ni vse. Prav je, da omenimo tudi dogajanje v Tovarni umetnosti Majšperk ter dogajanja na ptujskem Vrazovem trgu, kjer bodo med drugim pripravili tudi Servirano poezijo. Sobotno dogajanje bodo odprli že »zarana«, ob 11h (!) s pesniškimi branji v Galeriji Ajngel, S Skritostjo ameriške pesnice C.D.Wright v Ptujski kleti, z več zasebnimi branji – tudi mentorjevo bo med njimi; V Stari steklarski delavnici so pripravili Odsotno pesem, ki je pesem, pred tem pa še pripoved o Parzivalu. Ta dan in Dneve poezije in vina pa bodo sklenili na Vrazovem trgu z impro predstavo Lastnikov humorja – Psom, Mišjo in Tirihom, pokušnjo vin in jedačo ter s sklepnim Velikim pesniškim branjem pesnikov iz šestih držav ter z razglasitvijo najboljših verzov natečaja Oddih v verzih.

K popoldanskemu počitku in potem še k delu na vrtu pa pravkar dohajamo avtor prispevka Andrej Pengov ter sodelavki v produkciji in postprodukciji Nina Radoš in Urška Pengov Bitenc. Fotografije, posnete na Dnevih poezije in vin, smo prenesli z Beletrinine uradne spletne strani in so delo fotografov Borisa B. Voglarja in Mateja Pušnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.