Brockhausova čarovnija z Napitnico nocoj (in jutri) v Ljubljani

Gledališče Tetro Regio iz Torina na Festivalu Ljubljana predstavlja opero La Traviata.

V ponedeljek je Festival Ljubljana predstavil spored za tekoči teden torej, med drugim so predstavili tudi koncert Vlada Kreslina, koncert Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, ki ga od leta 1988 vodi Valerij Girgijev ter Traviato Guseppeja Verdija, ki jo bo na letošnjem festivalu predstavil Teatro Regio iz Torina, ki kot eno najpomembnejših italijanskih gledališč uživa velik Mednarodni ugled. Udeležence konference sta uvodoma pozdravila direktor Festivala Ljubljana, gospod Darko Brlek ter italijanski ambasador v Ljubljani, njegova ekscelenca Paolo Trichilo.

Veleposlanik se je najprej zahvalil direktorju Festivala Ljubljana Darku Brleku in vsem prisotnim in nato izrazil prepričanje, da bo zasebna Traviate to opero opisala bolje kot on ter zato raje poudaril, da je mesec avgust za italijansko kulturo zahteven mesec ter ugotovil, da trenutno z italijansko glasbo primerno pokrivajo dogajanje v Sloveniji.

V Nadaljevanju je Paola Giunti, predstavnica za medije Teatra iz Torina, povedala, da je njihovo gledališče ustanovljeno leta 1740 ter da s ponosom predstavljajo Traviato. Poudarila je, da kultura povezuje in presega meje in da so veseli, da so v Sloveniji. Na konferenci so bili kot predstavniki zasedbe prisotni še Giulio Pelligra, Giovanni Meoni, Irina Dubrovskaja in Marija Mudrjak.

Režiser Traviate, Brockhaust Henning, pa je o operi povedal da ga ni zanimala resnična zgodba, pač pa različni odnosi, da pa je tudi zelo vesel, da imajo tako mlado zasedbo z zelo dobrimi pevci in tudi zelo dobrimi igralci, kar je za Traviato zelo pomembno. Prva iz zasedbe je spregovorila Marija Mudrjak, ki je ena od treh igralk, ki v operi uprizarjajo kurtizano. Povedala je, da je zelo vesela, da lahko dela s tako imenitnim režiserjem, ki imam tako nov pristop k Traviati, ki jo je sicer pela že večkrat, a nikoli v tej maniri kot tokrat. Irina Dubravskaya, tudi kurtizana, in Gullio Peligra, ljubimec sta povedala tudi nekaj več o svojih vlogah. Irina Dubravskaya je poudarila, da je režija in koreografije opere popolnoma drugačna od prejšnjih, drugih. Zato je ta Traviata z ogledali nekaj posebnega. Gullio Peligra pa je povedal, da mu vloga Alfreda pisana na kožo, saj se v vlogi ljubimca, ki pride iz podeželja v mesto in ni navajen razkošnih zabav, ki se tam odvijajo, prepozna – prepričan je, da je tako zaradi njegovega sicilijanskega temperamenta.

Giovanni Meoni, ki v operi interpretira očeta glavnega lika, je izrazil veselje, da lahko nastopa s tako renomiranim režiserjem ter da je po osemindvajsetih letih ponovno v Ljubljani. Njegov prvi obisk Ljubljane je bil povezan z avdicijo v Ljubljanski Operi pred osemindvajsetimi leti, ki na koncu ni bila uspešna, saj ni podpisal nikakršne pogodbe.

Andrej Pengov pa je za Radio KAOS na kratko spregovoril z režiserjem opere Brockhaustom Henningom. Vprašal ga je, kje se skriva magičnost režije njegove opere Traviata, ki jo vsi tako pogosto omenjajo. Režiser je odgovoril, da že na samem začetku, ko se na sceni začne pojavljati ogledalo. Povedal je zgodo o tem, kako je to naredil prvič z ameriškim dirigentom Lorinom Maazelom, ki je prekinil vajo orkestra zato, da bi mu rekel, da je to res magično. Dodal je še, da je predstavo potrebno videti, da bi jo razumel, saj je upošteval tudi partituro. V tem naj bi se skrivala magičnost.

Torej, Traviato si lahko ogledate v sredo, 28. in četrtek 29. avgusta v Cankarjevem domu. Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc, tiskovno konferenco Festivala Ljubljana pa je spremljal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *