Devetnajsti Dnevi poezije in vina 2015 na Ptuju in v 12 krajih

Po Tomažu Šalamunu - morda največjem sodobnem slovenskem pesniku - bo poslej imenovana ulica na Ptuju

Prihodnjo sredo, natančneje 26. avgusta, se na Ptuju začenjajo letošnji, tokrat že 19. Dnevi poezije in vina. Organizatorji, zbrani v in okrog založbe Beletrina, obljubljajo, da bodo Ptuj in še dvanajst krajev – od tega dva avstrijska in enega hrvaškega – prešerno zavili v verze in da ne bodo pretiravali s sicer posebej dobro izbrano omamo, katere ena od lepših lastnosti je lahko tudi moč (pesniškega) navdiha. Tudi s kakim prigrizkom – ali kot božajoče zapišejo organizatorji – s senzoričnimi poslasticami pri – recimo – Hlebcu…. V tem primeru gre za turistično kmetijo s tem imenom. Vendar je to le prva od postojank pesniškega srečevanja, branja, predstavljanja, pogovarjanja, poslušanja, tudi muziciranja in sproščanja, ki jo bo treba obiskati zaradi dogajanj pred Dnevi, ki se začno pa že kar to soboto, 22. avgusta, s Trenutki jasnine, v Šentvidu na Glini, kmalu čez mejo z Avstrijo.

Tokrat se bodo Dnevi poezije in vina – pa tudi Večeri pred Dnevi – prvič dogajali v okviru mednarodne pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnosti perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav. To je hkrati tudi orodje za večanje števila prevedenih del in dostopnost poezije na splošno ter vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces, kakor so zapisali v prireditvenih gradivih. Na ponedeljkovi novinarski konferenci je o glavnih značilnostih letošnjega festivala govoril njegov vodja Aleš Šteger.

Festival se bo začel, kot že rečeno, še pred začetkom, torej to soboto, 22. avgusta, s štiridnevno nizozemsko-slovensko prevajalsko delavnico. Na osrednjem prizorišču na Ptuju, kjer se bo zadnje tri dni dogajanje močno zgostilo, pa bodo poleg nenadomestljivih velikih večernih pesniških branj in koncertov, okroglih miz in drugega programa prvič pripravili tudi sklop dogodkov s petimi perspektivnimi avtorji platforme Versopolis in več novih zasebnih branj na doslej še neodkritih zasebnih lokacijah na Ptuju. Sicer pa je program podrobneje predstavila producentka festivala Anja Kovač. Iz njenega nastopa smo objavili nekaj zanimivejših drobcev.

Pri Slamiču na Kersnikovi v Ljubljani sem ob napovedih letošnjega festivala Dnevi poezije in vina spil dopoldansko kavo Andrej Pengov; hkrati sem za Radio KAOS posnel dogajanje na novinarski konferenci, kjer so nas prosili tudi za posredovanje poziva za večje razumevanje upravljavcev javnega denarja do in za Dneve poezije in vina. Vendar več o tem v posebnem prispevku. Če zven cvenka spremenimo v maso, je treba povedati, da ves projekt tehta okrog 150 kilogramov, organizatorjem pa ga uspe z domače javne mitnice pridobiti zgolj tretjino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.