Dirke v počastitev državnega praznika; Janko Slavič o muzeju in 140 letih kasaštva.

Ob sv.Štefanu blagoslov konj na hipodromu v Stožicah

Na letošnji dan samostojnosti in neodvisnosti, ko goduje tudi sveti Štefan, zavetnik konj, Kasaška centrala Slovenije in Kasaški klub Stožice prirejata kasaške dirke ter blagoslov konj. Za to posebno tekmovanje, ki se bo odvijalo v petek, 26. decembra, med 11. in 13 uro, na hipodromu v Stožicah so pripravili nekoliko spremenjena pravila.

Osemintrideset konj, od tega bo 10 francoskih kobil nastopilo v 5 dirki zelene barve, osem internacionalnih kasačev pa v tretji, nenavadno široko zastavljeni »oranžni« dirki za 3 – 14 letnike, medtem ko bo 14 slovenskih kasačev enakega starostnega razpona a različnih razredov po zaslužku tekmovalo v drugi tekmi roza barve in v prvi rumene, ki se bo začela že kmalu po enajsti uri. Posebna dirka šestih ljutomerskih kasačev, katerih reja je letos praznovala izjemnih 140 let in ki bo 4 točka tekmovanja, je napovedana za ob 12. ri in 25 minut.

Mi pa smo pred dnevi prav zaradi izrekajočega se leta, v katerem so v slovenskem kasaštvu obeleževali to izjemno 140-o obletnico, obiskali ljutomerski kasaški klub in v pogovoru z njegovim predsednikom mag. Jankom Slavičem luščili vsebine, ki zadevajo eno od njihovih izjemnih dejavnosti, ki sicer presegajo športno, rejsko, gospodarsko in vzgojno funkcijo – daleč naokrog: edinstveni muzej v Evropi, muzej kasaštva.

Začela sva z vprašanjem, koliko so konji in kasaštvo sploh lahko nekaj, kar je del kulture, ne le kulturnega načina življenja in ne le zgolj športa in gospodarjenja s konji.

Takoj nato sva prešla na ključno vprašanje najinega pogovora: od kod sploh ideja za kaj takega, kot je ustanovitev muzeja, ki je vzpostavljen po vseh pravilih muzealstva in stroke in kjer so ob eksponatih in preglednih zapisih v časovni vrsti in po družinskih rejskih izročilih na ogled tudi predstavitve v sodobnih zvokovnih in video digitalnih tehnologijah?

Ob lanskem obisku visoke funkcionarke francoske kasaške rejske organizacije, ki je evropska kasaška velesila, je bilo njeno presenečenje nad bogastvom izročila in 140-letno zgodovino ljutomerskega, torej slovenskega kasaštva izjemno, nam je potrdil tudi naš sogovornik, mag. Janko Slavič. In oblasti, torej vladi in odgovornim, razpršenim vsaj v petih, morda šestih upravnih resorjih, je v tem pogovoru tudi sporočil: učinki minimalne gmotne podpore in sistemskega razumevanja kasaške dejavnosti bi prineslo vsaj petkratni učinek in korist za vso državo.

Prispevek je pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.