Dr. Bojan Dobovšek, Dobra država, nova politična stranka. In nov premier?

Dr. Bojan Dobovšek, predsednik stranke Dobra država: Tudi pri nas se je v minulih dveh desetletjih zgodil kvalitativnih preskok v kriminalu; iz tatov in roparjev ter prevarantov so zrasli kriminalci v belih ovratnikih. Ugotovili so, da se da v gospodarstvu zaslužiti bistveno bolje in z manj možnosti razkritja, kot v običajnem kriminalu. Moje ugotovitve o tem v Sloveniji niso bila zanimiva. Tudi za medije ne. Stranka Dobra država, katere boj proti korupciji je le ena do programskih stalnic, bo tudi formalno ustanovljena z vpisom v register, računamo, da prej kot do konca leta. Pričakujemo volilno zmago in prevzem premierskega položaja. Tako z levim kot na desnim polom političnega spektra smo v dobrih odnosih in z obeh strani volilnega telesa pričakujemo dober odziv. V to nas prepričujejo tudi naši obiski in delo na terenu.

Začelo se je z Zavodom Dobra država v okviru katerega je pred več kot letom dni nastala pobuda, da bi ob – upamo misliti – pomanjkanju ustvarjalnih idej so ji rekli kar »civilna pobuda«, minulo soboto nastala nova stranka, Dobra država. Zdi se nekam izpraznjeno ali vsaj neresnično, precej fiktivno ime za organizacijsko formo kot jo more ponuditi politična stranka ali država. Bili bi pripravljen verjeti, da je bilo v igri tudi ime »Boljša država«, ki bi zvenela bolj stvarno, bolj resnično, pravzaprav – uresničljivo; Pa še znanim in preskušenim vzorom bi se približali – če jih omenimo nekaj, ki so (bile ali bodo znova) označene s kraticami SMC, ZAB, LZJ, LMŠ in še katero bi se najbrž našlo. SBD bi se mogla glasiti ta kratica; A bi bila v ostrem nasprotju s programom, kot smo ga lahko slišali minulo soboto v Cankarjevem domu, na Vrhniki, v dvorani, ki v parterju sprejme okrog 150 ljudi, na balkonu pa vsaj še pol toliko. In parter je bil polno zaseden.

Stranka Boljša država, ki bi se kot kratica lahko brala tudi kot stranka Bojana Dobovška, seveda ne bi bila Stranka Dobra država; S programom bi ta poskus bil za silo celo kompatibilen, z izkušnjo našega sogovornika, zdaj že predsednika stranke, do sobote pa »zgolj« od SMC odbeglega poslanca, z izkušnjo torej, s katero se je srečal med akademskim študijem in raziskovanjem v Nemčiji, pa ne; Sploh ne. Tudi o tem nam je pripovedoval Bojan Dobovšek, zdaj že tri dni predsednik SDD. Pogovor smo posebej za Radio KAOS posneli poldrugi mesec pred ustanovitvijo stranke, katere predsednik je od prejšnje sobote in ki v prihodnjih dve, morda treh tednih pričakuje tudi uradni vpis v register političnih strank.

Z dr. Bojanom Dobovškom, predsednikom novoustanovljene politične stranke Dobra država sem se za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov. O nekaterih vsebinskih poudarkih in o razlogih nekaterih ključnih ljudi nove stranke, da jo soustanovijo, pa v pogovorih, ki smo jih posneli prejšnjo soboto na Vrhniki. Objavili jih bomo v prihodnjih dneh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *