Dr. Miro Cerar v Iskratelu – Poslovno-referenčni center za učinkovitejše povezovanje gospodarstva.

Željko Puljić, generalni direktor Iskratela: Siemens se je pred dvajsetimi leti napačno odločil…Iskratel pa se je odločil da sledi visokotehnološkim usmeritvam, ki so sedaj svetovni trend. Naš Poslovno referenčni center je edino tovrstno središče v Evropi… V prihodnjih petih letih bomo za razvoj namenili 60 milijonov evrov. Dr. Miro Cerar, predsednik vlade RS: Tudi slovenska vlada je prepoznala dejstvo, da je prihodnost v digitalizaciji. Storili bomo vse, da se odpravijo administrativne ovire in da se ustvari konkurenčno gospodarsko okolje za hitrejši razvoj.

V tednu (in bržčas tudi mesecu), ki se je pravkar končal, nismo slišali ali doživeli kakšnega presunljivo, kaj šele presenetljivo dobrega sporočila iz gospodarskih logov. Prej nasprotno – če pomislimo recimo zgolj na Peko… Vendar sta nas dosegli vse pozornosti vredni sporočili, povezani z dosežki naše gospodarske diplomacije in v izvoz naravnanega visokotehnološkega gospodarstva. V mislih imamo predvsem obisk visoke vladne in prestižne gospodarske delegacije v Iranu ter otvoritev poslovnega in referenčnega središča v kranjski tovarni Iskratel.

Telekomunikacijski – za slovenske razmere še vedno – velikan Iskratel iz Kranja namreč širi svoje delovanje s področja telekomunikacij, ki ostajajo še vedno glavno poslovno in produktno področje, na energetiko, transport in javno varnost. Z novo strategijo postaja integrator najzahtevnejših telekomunikacijskih sistemov na omenjenih področjih. Kako so zastavili ta zahtevni, lahko bi rekli kar drzni načrt, so pokazali ob torkovem odprtju Poslovno referenčnega centra.

Uradno sta ga odprla predsednik slovenske vlade dr, Miro Cerar in glavni direktor Iskratela Željko Puljić, dogodku pa so ob vodstvenih ljudeh tega podjetja, prisostvovali še drugi državni, predvsem vladni in občinski funkcionarji, med njimi tudi kranjski župan Boštjan Trilar, mnogi poslovni partnerji, kupci in potencialni kupci ter znanstveniki, raziskovalci, telekomunikacijski, varnostni in prometni strokovnjaki. Dogodek so povezali tudi s častitljivo 70 obletnico delovanja te kranjske tovarne, ki je dandanes propulzivno, raziskovalno, razvojno in izvozno uspešno podjetje. Vsi razvojni trendi so usmerjeni v digitalizacijo. To je spoznala tudi slovenska vlada in na tej poti je tudi Iskratel. Programsko in razvojno je usmerjen v prihodnost.
Preden sta skupaj prerezala slavnostni trak in s tem uradno odprla Poslovno referenčni center, je generalni direktor Iskratela povabil k besedi tudi predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, ki je uvodoma podčrtal izjemno tradicijo te tovarne v proizvodnji vrhunskih izdelkov na telekomunikacijskem področju in njeno izvozno naravnost v 50 držav in na 30 lokacijah ter razvojno usmerjenost podprto z domačim znanjem. S tem postavljajo tudi Slovenijo na svetovni zemljevid odličnosti. Pri tem je spomnil na vladni vladno-gospodarski obisk ZDA v začetku lanskega decembra.

Dr. Cerar je poudaril tudi pomen znanja kot enega ključnih dejavnikov razvoja človeštva. Pomembno je, da se znanje nenehno nadgrajuje in pri tem smo v Sloveniji kar uspešni, zato je nujno, da se univerze, inštituti in razvojni oddelki čim več in nenehno povezujejo z gospodarstvom. Vlada bo za to pospešila odpravljanje administrativnih ovir in storila vse za izboljšanje okolja, da bo omogočalo večjo konkurenčnost.

V referenčnem centru so visokim gostom pokazali sinergijske tehnološke rešitve, povezane za učinkovito multifunkcijsko rabo in kot je dejal Željko Puljić, in to bo s svojimi proizvodi omogočil prav Iskratel. To so, zagotavlja generalni direktor, produkti prihodnosti.

Visoki gost si je potem v spremstvu gostitelja podrobno ogledal prikaze posameznih sistemov v integriranih rešitvah, kot jih ponuja Iskratel. Tako smo imeli priložnost videti nekaj osnovnih produktov pri vzpostavljanju omrežij od visoko zmogljivih optičnih in v povezavi z lokalnimi, pogosto še vedno bakrenimi povezavami, opozorilne sisteme v različnih tipih proizvodnih obratov, povezav pooblaščenih in zaprtih sistemov s civilno, zaščitno, reševalno in komunalno sfero, spremljanje prometa in možnost elektronskega cestninjenja, komunikacijsko podporo prepoznavanju in ukrepanje pristojnih služb ob nesreči na avtocesti, ali/in ob izrednih dogodkih na železniški progi ter na varnostno nadzorovanih točkah v javnem prometu in življenju.

Inženirji, prodajni in drugi izvedenci ter sodelavci generalnega direktorja so v ta namen pripravili kar pravi mali scenarij namišljenih, a verjetnih dogodkov, v katerih so glavno podporno orodje za opozorilne, varnostne, reševalne in druge ukrepe prav Iskratelovi produkti povezani v sistem, ki deluje v popolni sinergiji.

Predsednik vlade si je po pogovoru z vodstvom Iskratela in tudi srečanju s prvim glavnim direktorjem te kranjske družbe Andrejem Polencem ogledal proizvodne prostore.

Ob pogostih – vse prej kot dobrih vesteh in sporočilih o težavah v mnogih slovenskih gospodarskih družbah – je bil torkov dogodek v Kranju zagotovo eden spodbudnejših. Dejstvu, da je ob naštevanju podjetij, ki jih je vladna in gospodarska delegacija v začetku decembra obiskala v ZDA, predsednik vlade izpustil Microsoft, najbrž ne gre pripisovati kakšne posebne pozornosti, saj so prav tam med drugim podpisali tudi memorandum o sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Microsoftom, s katerim sta se obe strani zavezali k sodelovanju na poti digitalizacije. Morda bo pa prav ta sporazum spodbudil tehnološkega giganta iz Silicijeve doline, da v Sloveniji znova vzpostavi močnejšo in dejavnejšo ekipo. Po tem, kar smo slišali oni dan v Kranju, bi to bilo vsekakor modro ali vsaj nadvse ustrezno. In še misel, ki je v večpredstavnem formatu tega prispevka nismo izrekli: slovenska javna uprava v računalniškem oblaku, o katerem je govoril tudi prvi mož Iskratel-a se zdi res zelena rešitev. Ampak ta barva ne odtehta skrbi, ki bi nastale, če je ta oblak na Seattlom, Arizono, Kamčatko, Indijo ali Japonskim morjem in če ga od časa do časa premeče kak orkan. Sploh ni nujno, da bi bil to vremenski pojav. Zato je v med-narodnem interesu Slovenije, da je tak oblak na domačih tleh.

Za radio KAOS je otvoritev Poslovno-referenčnega centra v Iskratelu spremljal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.