El Hedi ben Salem M`Barek Mohammed Mustafa; krajše Ali – na železničarskem odru Drame

Iztok Drabik Jug kot Salem (še rake Ali) v Markovič-Mathisovi adaptaciji in dramaturgiji ter Horvatovi režiji Fassbinderjeva filma, tokrat z naslovom Ali: Strah ti pojé dušo; Drama tokrat na Fassbinderplacu...

Kot nadaljevanje ali morda bolj točno – kot drugi del oddaje, ki smo jo začeli s popoldanskim intervjujem z režiserjem Sebastijanom Horvatom, zdaj objavljamo posnetek pogovora z Iztokom Drabikom Jugom, gledališkim igralcem, ki v družbeni drami Ali: Strah ti poje dušo upodobi Salema, glavnega moškega igralca; Njegova soigralka in partnerica v tej igri je Nataša Barbara Gračner, ki je z likom ovdovele muenchenčanke Emmi ustvarila glavno vlogo te igre. Naš sogovornik, lik s polnim imenom El Hedi ben Salem M`Barek Mohammed Mustafa ali krajše Ali, je eden od enajstih nastopajočih v tej igri, ki so jo namesto na veliki oder ljubljanske Drame tokrat postavili v nekdanjo delavnico, garažo in remontno halo Slovenskih železnic, tam na sotočju gorenjske in kamniške proge, kjer je nedaleč proč, glej ga zlomka, nedolgo tega zrasla prva džamija v Sloveniji.

Za sklep intervjuja z igralcem Iztokom Drabikom Jugom, ki je ustvaril lik Alija v odrski priredbi filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali, tokrat z naslovom Ali: Strah ti pojé dušo, objavljamo ekipo ustvarjalcev in igralsko zasedbo, ki se je zaradi različnih vzorokov, zvečine bolezenskih, zadnje tedne pred premiero kar opazno spremenila.

Prevajalca iz nemščine in srbščine sta bila Urška Brodar in Jernej Potočan, režiser je Sebastijan Horvat, avtor priredbe in dramaturg je Milan Marković Mathis, scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek, lektor pa Arko.

Vlogi glavnih protagonistov Emmi in Salema oz. Alija igrata Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug, v drugih vlogah pa nastopajo Barbara Žefran, Boris Mihal v alternaciji z Mitjo Lovšetom, Eva Jesenovec, Borut Doljšak, Damjana Černe, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič, Vojko Zidar ter v še eni alternaciji Nik Škrlec in Gregor Podričnik. Predstava bo uprizarjanja na lokaciji za železniškim muzejem, dostop je iz Parmove ulice, predpremiera bo jutri, 14. marca, premieri v petek in soboto 15. in 16., prve ponovitve pa od 18. do 22. ter 27. in 29. marca.

Intervjuja z režiserjem Sebastijanom Horvatom in igralcem Iztokom Drabikom Jugom podpisujem Andrej Pengov, režijo, zvok in sliko pa Urška Pengov Bitenc. Fotografije z vaj so delo mojstra Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *