Fabula 2015 in Moč lažnega v Literaturah sveta

Otvoritev je bila v soboto; festival traja vse do prihodnje nedelje. Bo Ljubljana, potem ko je bila Svetovna prestolnica knjige, postala tudi Unescova svetovna prestolnica literature?

V soboto se je z izjemno udeležbo literatov, ljubiteljev književnosti in vabljenih emninenc začel letošnji festival Literature sveta – Fabula. Glavna gostja in sogovornica Dražena Dragojevića je bila pred polnim avditorijem Kluba CD pisateljica Janice Galloway, ki sodi med najvidnejše predstavnice sodobne škotske literature. Za umetniško vzvišeno, včasih malce polemično in hkrati slavnostno vzdušje je poskrbel tudi nastop pianista Mihe Haasa.

Središčna tema pogovora je bila seveda Clara, točneje roman s tem naslovom, v katerem je glavna junakinja – no, če pa že ni junakinja, pa je vsekakor glavna oseba, ženska in žena slavnega skladatelja Roberta Schumanna. Ampak: seveda je junakinja. Posebne sorte. Brez nje, Clare Wieck Schumann, priznane pianistke, skladateljice, urednice in profesorice, ki se je menda »izgubila med vrsticami zgodovine« v in po njenem 19. stoletju, slave Roberta Schumanna ne bi bilo. In v Clari Janice Galloway poskrbi za razkritje vseh izjemnosti sicer družbeno zatajevane ženske, katere genij se realizira v njem. V njenem soprogu, v moškem, ki ga je uvrščala ob bok prijateljema Mendelssohnu in Brahmsu.

Sobotno srečanje in z njim letošnjo Fabulo je začela Beletrinina »članica«, založbina sodelavka Renata Zamida, programska vodja festivala, ki je prve minute namenila okoliščinam ter ključnim ljudem, sodelavcem in podpornikom že izjemno dobro uveljavljene in evropsko in po svetu odmevne zgodbe, ki jih ustvarjajo Literature sveta.

Štefanu Hertmansu so seveda poslali sporočilo z dobrimi željami in da bi čim prej okreval, saj ga, takoj, ko bo mogoče, v Ljubljani vsekakor pričakujejo, je bilo razumeti gostiteljico – pa tudi direktorja glavnega producenta Fabule – Zavoda za založniško dejavnost Beletrina, Mitjo Čandra.

Po otvoritvenih in pozdravnih nagovorih pa se je začelo zares… Kaj bi moški, se pravi, vsaj tista dva, glavna tega večera – predvsem Robert in Dražen – brez Clare in Janice…?

»To vprašanje me bega,« je odgovorila Gallowayeja na eno prvih Draženovih, za javnost ne zelo razločno postavljenih vprašanj, potem, ko sta uskladila uvodne nastavitve in prijaznosti in ki se je najbrž nanašalo na eno bistvenih značajskih lastnosti njene junakinje Clare. »…Zakaj jo vključiti? Zakaj ne! Bila je, obstajala je, dejansko je bila tam! Dame, ni vam treba dvigovati rok, vem, da ste tu. Dame, katere med vami so si včasih hrepenele samo to,da bi bile dobre punce?« – in seveda dvigne roko in sledi ji še nekaj gospa med občinstvom…«

Janice Galloway je zbranemu občinstvu prebrala tudi odlomek iz romana Clara. Organizatorji so poskrbeli tudi za konsekutivni prevod vsega dogajanja – pa tudi za govorno prezentacijo slovenskega prevoda tistega dela romana, ki ga je v originalu prebrala avtorica. Za tokratno – zgolj dekorativno rabo, objavljamo dva delčka enega in drugega – z nekaj takti klavirskega nastopa, ki ga je pripravil in izvedel pianist Miha Haas.

Včeraj dopoldne so si v okviru programa Fabule na Bregu ob Ljubljanici z izmenjavo igračk in knjig podarjali zgodbe, za kar sta poskrbeli Ana Duša in Špela Frlic, fotografinja Petra Nuzdorfer pa je fotografirala malčke in tako sproti ustvarjala razstavo v nastajanju – Jaz sem mali čudež narave. S sporočilom letošnjega festivalskega fokusa Moč lažnega pa so se popoldne in zvečer zvrstili še trije dogodki v Kosovelovi dvorani CD-ja: predavanje Marka Bauerja, ki je poskrbel za filmski izbor ter projekciji filmov Zvonovi iz globin Wernerja Herzoga ter Resnice in laži Orsona Wellesa.

Morda še napoved današnjih Fabulinih dogodkov: Med 13:45 in 16, uro bo na Poljanski gimnaziji prvi del literarne delavnica za srednješolce, ob 20.h pa v Klubu CD-ja literarni večer z mladim francoskim pisateljem Clementom Benechem, avtorjem kratkega romana Slovensko poletje, izdanega pravkar v Fabulini žepnici.

Na otvoritvi Fabule 2015 sem bil za Radio KAOS Andrej Pengov. In že danes vas vabim k poslušanju oddaje A propos, Umetnost, v sredo, ob 15.h in v kateri bo naša sogovornica Renata Zamida, glavna letošnje Fabule. Na svidenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.