Irena Matko Lukan, MKZ: Vse najboljše, spoštovani Boris Pahor!

Preden smo se z našo tokratno sogovornico, urednico v založbi MK Ireno Matko Lukan lotili predstavitve zajetnega svežnja otroške in mladinske literature, ki je izšla v dneh pred začetkom šolskega leta, smo se poklonili umetniški, ustvarjalni moči in veliki osebnosti evropskih razsežnosti tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki je prav na dan, ko smo snemali omenjeni intervju, praznoval 108. rojstni dan.

Naneslo je, da sva se z urednico otroškega leposlovja v založbi Mladinska knjiga Ireno Matko Lukan  pogovarjala o novih knjigah, ki so izšle pred nekaj dnevi, tako rekoč tik pred začetkom novega šolskega leta, prav na dan, ko je stoosmi rojstni dan praznoval tržaški pisatelj Boris Pahor. Najbolj prevajani slovenski avtor, Prešernov nagrajenec in prejemnik številnih domačih in mednarodnih priznanj, nagrad in častnih naslovov in odlikovanj ter akademik, je kljub častitljivi starosti še vedno poln modrih in ostrih mislih ter močnega duha; Letom navkljub nadaljuje s poslanstvom pričevalca grozot in krivic dvajsetega stoletja. Ven in ven opozarja na strahote in njihove dolgoročne posledice, zlasti tiste, ki jih je prizadejal fašizem tržaškim Slovencem in skupaj z nacizmom vsej Evropi in Svetu; Še vedno se kritično odziva tudi na razmere doma in na mnoga aktualna dogajanja, ki zadevajo ustvarjanje in posegajo v človekove pravice.

V nadaljevanju pogovora, posnetega posebej za Radio KAOS, sva z gospo Ireno Matko Lukan »prelistala« tri knjige slovenskih avtorjev in tri iz zakladnice svetovne mladinske literature; vse so bodisi otroške slikanice ali pa izjemno lepo in bogato ilustrirane mladinske zgodbe. Eno med njimi bi smeli uvrstiti kar med svojevrstne univerzalne priročnike, kako naj mladi ravnajo s svojimi obupnimi starši. Naj pa v tej odpovedi in kot napoved že nastajajočega prispevka omenim predvsem slikanico Medvedja mamica, ki je po skoraj petdesetih letih na novo zaživela z novimi podobami vrhunske ilustratorke Jelke Reichman, mnogokrat nagrajene slikarke, ki je pred domala pol stoletja s pesnikom in pisateljem Kajetanom Kovičem ustvarila nepozabno knjigo Moj prijatelj Piki Jakob, katere del je tudi ta medvedja zgodba.

Prispevek sem pripravil Andrej Pengov, fotografije v uvodnem delu pa so povzete iz različnih virov: tako iz nabora spletnih strani MKZ, SAZU, odprtega dela Wikipedije in arhiva Radia KAOS. Nasvidenje do – no, do kmalu…

Comments are closed.