Izjemno dobro obiskana opera Lepotica in zver le še dvakrat na odru ljublanske opere

Matjaž Farič: Opera Lepotica in zver ni mjuzikel; orkester funkcionira na drugačen način kot pevski solisti; Ves čas natačno sledi dogajanju in tudi petje je zelo zgoščeno. Mestoma smo pevcem v šali rekli, da naj pojejo, kot da bi repali. Besedilo je v fracoščini in je tako zgoščeno, da zahteva popolno obladovanje odrske dinamike in ritma; ta Glassova opera združuje zelo različne žanre. Nuška Drašček Rojko je za to vlogo prava, odlična izbira, Filip Bandžak, gost iz Češke pa je presenetil iz izjemno profesionalnostjo.

Nocoj in še jutri sta na sporedu zadnji ponovitvi pred tremi tedni v Sloveniji prvič uprizorjene opere Philipa Glassa Lepotica in zver. Podrobneje smo v našem radijskem in multimedijskem programu to delo predstavili šestega marca, tokrat pa ugotavljamo, da je kljub nekaterim zadržanim kritikam, češ, da to delo ni najboljša repertoarna izbira za ljubljanski operni oder, obisk te predstave izjemen; Vse dosedanje predstave, do današnjega dne jih je bilo šest, premiera pa je bila prav na Mednarodni dan žena, osmega marca, so bile namreč izjemno dobro obiskane; V vodstvu SNG Opera in balet Ljubljana ugotavljajo, da gre za 93% zasedenost dvorane; Prepričani so, da pribljubljenost naslova tega dela in zgodbe same ni najpomembnejši razlog za tako dober odziv publike, pač pa da sta občinstvo pritegnila tudi posebnost te odrske novitete in drugačen pristop k uprizarjanju sodobnih opernih del. Opero Lepotica in zver je, so prepričani v ljubljanski operni hiši, ob številnem občinstvu, kljub vsemu dobro sprejel tudi precejšen del strokovne javnosti.

Kot rečeno, nocoj in jutri sta na sporedu še zadnji predstavi, za kateri so vstopnice domala v celoti že pošle; Menda je na voljo zgolj še nekaj sedežev v ložah; Prepričani so, da bo s tema sklepnima uprizoritvama vseh osem predstav skupaj doseglo okrog 95% zasedenost dvorane naše glavne operno-baletne hiše.

Z Matjažem Faričem, režiserjem, koreografom in oblikovalcem opere Lepotica in zver smo se za Radio KAOS pogovarjali že pred premiero, tokrat pa priobčujemo skrajšani posnetek pogovora, ki ga je realiziral Andrej Pengov. Ob tem lahko samo obžalujemo, da tako izjemno dobro obiskane uprizoritve opernega dela, odrske novitete kot je Lepotica in zver, do konca sezone ni več uvrščena v spored SNG Opera in balet Ljubljana. Morda pa nas presenetijo s kakšnim gostovanjem te operne predstave na drugih slovenskih odrih ali celo na tujem. V prispevku objavljene fotografije so delo mojstrice Darje Štravs Tisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *