Kasaški festival: 7 dni dogodkov – z Derbyjem in osmimi dirkami v nedeljo v Stožicah

Viktor Dolinšek, predsednik KK Stožice: Sijajna kasaška zgodovina v Sloveniji nam nalaga, da stopimo ob bok izjemnim Francozom in drugim kasaškim velesilam v Evropi.

V Ljubljani se je s sinočnjo otvoritvijo fotografske razstave In Equis Veritas – V konjih je resnica avtorjev Jošta Dolinška in Borisa Vraniča, pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana in župana Zorana Jankovića začel sedemdnevni Kasaški festival. Sklenil se bo z vrsto popoldanskih dogodkov na hipodromu Stožice v nedeljo, 6. septembra, ko bo na sporedu tudi devet kasaških tekem. Šesta v tekmovalnem delu programa bo najprestižnejša – Derby za štiriletne kasače, ki je najpomembnejša dirka v tekmovalni karieri konja kasača. Rezultati večletne priprave konja, njegovega trenerja in vseh udeleženih v oskrbi, negi in treningu se izkažejo v dveh minutah konjevega teka. Derby je adrenalin, derby je prestiž, derby je veliko vloženega truda, so med drugim zapisali organizatorji kasaškega festivala, ki ga soorganizira Zveza.

O podrobnostih festivalskega dogajanja, nedeljskega tekmovanja z doslej največjim nagradnim skladom in raznovrstnega kulturnega, zabavnega in kulinaričnega programa, ko pripravljajo najrazličnejše dejavnosti tudi za družine z otroki, nam je ob obisku v našem studiu pripovedoval Viktor Dolinšek, predsednik Kasaškega kluba Stožice.

Organizatorji, ki Kasaški festival in nedeljska dogajanja na hipodromu Stožice pripravljajo v sodelovanju s krovno kasaško organizacijo Zvezo društev kasaške centrale, pričakujejo, da se bodo dogodka udeležili tudi dame in gospodje s klobuki, kot je to v navadi ob elitnih kasaških dogodkih po svetu. Med dogodkom bodo obiskovalki ali obiskovalcu z najlepšim klobukom podelili nagrado. Pripravili so tudi ogled starodobnih vozil, za glasbeni vložek pa bo poskrbel grosupeljski Big Bend.

Že jutri, v sredo zvečer, pa bo v SiTi Teatru BTC potekalo žrebanje štartnih številk udeležencev 25. kasaškega derbyja. Z žrebom, ki je pravi slavnostni dogodek za voznike, lastnike, trenerje in rejce kasaških konj, partnerje in ljubitelje kasaškega športa, je lahko v dobršni meri že nakazana uvrstitev na tekmi. Po žrebanju bo z monokomedijo Star fotr nastopil dramski igralec Janez Hočevar – Rifle. Z Viktorjem Dolinškom se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov, za zvok in sliko pa je poskrbela Nina Radoš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *