Kdo je Karl Valentin? Pisec Valentiniade… Takoj zatem pa – Živel Shakespeare! Z gostovanjem gledališča Shakespeare’s Globe.

Igor Samobor: S predstavo Valentiniada zaokrožujemo sezono na velikem odru, ki je neke vrste karikatura ali pa – da ne bo zvenelo grobo – humoren pogled na naše malenkosti v medsebojnih odnosih. Žanina Mirčevska: Karl Valentin je bavarski kabaretist, nekakšen Charli Chaplin iz začetka 20. stoletja, katerega liki se uspejo iz drobnih nerodnosti zaplesti v velike in absurdne, paradoksalne prepire Zanima zastrtost uma, ki proizvaja vse možne katastrofe. Osebne in globalne. Njegova pisava je dramatika absurda, ki je za razliko od Ionescovega bližje realnemu življenju. Oder je zrcalo Sveta, v naši predstavi pa je zrcalo razbito na koščke in sestavljeno v celoto. To je zgodba o gledališču, predstavi, ki skozi fragmente išče ključno misel. Eduard Miler: Ta predstava je evropska premiera. Z njo smo pripeljali Valentina naravnost in kot izoblikovano celoto v meščansko gledališče. Drugje ga spuščajo na oder posamič, po kapljicah, s posameznimi prizori. Gledališka uprizoritev njegovih besedil je tvegana. Zmoremo jo samo z določenimi, izbranimi igralci. In take igralce ljubljanska Drama ima!

Premiera prve slovenske uprizoritve Valentiniada slovitega bavarskega komika Karla Valentina zaokrožuje repertoarni niz tokratne gledališke sezone na velikem odru ljubljanske Drame. Sezona seveda že zdaleč ni končana, saj se ob sporedu, načrtovanem vse tja do polnega poletja že v nedeljo začenja enotedenski dramski festival Živel Shakespeare, posvečen 400-letnici smrti Williama Shakespeara. Festival bo v nedeljo z uprizoritvijo Hamlet Globe to Globe, slavnostno odprl londonski Shakespeare’s Globe, za katerega je pred več kot štirimi stoletji pisal sam Shakespeare. V okvir tega festivala sodi tudi sklepna predstava Igorja Pisona Hamlet, ki bo hkrati zadnja premiera iztekajočega se repertoarja v Mali drami, čakata pa nas še po ena primera na Levem in Velikem odru.

Ampak vrnimo se k premieri Valentiniade, s katero se, če odmislimo predstavo Želim si, da bi se zgodilo drugače, ki nastaja na podlagi besedil natečaja Najst, izteka repertoarni nabor predstav te sezone na Velikem odru. Ne nek posebej premišljeni način, kot pravi ravnatelj SNG Drama ljubljana Igor Samobor, je to repertoar, ki je neke vrste karikatura, pravzaprav humoren pogled na naše malenkosti v medsebojnih odnosih.

Z Valentiniado dramatik in ustvarjalci predstave humorno in neusmiljeno razgrinjajo in pojasnjujejo resnico našega bivanja, saj smo zaradi lastnih zavrtosti in neumnosti primorani živeti v svetu nesmislov. Dramatičarka predstave je Žanina Mirčevska:

Predstava Valentiniada je torej sestavljena iz številnih znanih Valentinovih točk, prizorov ali skupine prizorov, ki se dotikajo tako intimnega kot javnega in političnega življenja. Zgodba se dogaja v gledališču, kjer se odvijajo dogodki in nesporazumi iz vsakdanjega življenja kot pripetljaji v gledališču, kjer so zamude, okvare, nesporazumi, prekrivanje vaj in podobno tako rekoč del ustvarjalnega procesa. Režiser predstave je umetniški koordinator Slovenskega stalnega gledališča v Trstu Eduard Miler.

V uprizoritvi igrajo Janez Škof, Maja Končar, Jurij Zrnec, Saša Pavček, Alojz Svete in Silva Čušin. Priprave na premiero neke predstave v nekem, upamo ugibati, da v prav tem gledališču, ljubljanski Drami, torej, so rdeča nit niza prizorov, ki so jih avtorji po lastnem premisleku poimenovali po avtorju – Valentiniada. Proces nastajanja predstave je zahteven in zapleten, premiera pa se nikakor ne more začeti. Premiera Valentiniade pa vseeno bo, saj so za to poskrbeli tudi scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbenega izbora, ki je tudi prevajalec besedila, Eduard Miler, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak in lektor Arko. Besedilo sem in tja zveni, je med drugim v gledališkem listu zapisala Eva Kraševec, dramaturginja Drame, kot da bi bilo pisano danes, torej za čas razvrednotenih etičnih standardov.

Prispevek je pripravil in realiziral Andrej Pengov, v prispevku uporabljene fotografije pa so delo mojstra Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *