Lendavski Vinarium – priprava na kandidaturo za EPK 2025

Mag. Anton Balažek, župan občine Lendava: S to konferenco želimo spodbuditi tudi lokalno okolje in prebivalstvo, da bi začelo tudi samo razmišljati o projektu EPK 2025.To je projekt, ki raste iz ljudi in za ljudi. Že sam proces kandidature lahko prinese okolju veliko pozitivnih učinkov, kot so mobilizacija lokalnega prebivalstva, krepitev mednarodnih vezi, prijateljstev, nadgradnja likovnih dejavnosti, obujanje meščanske ter judovske tradicije ter poudarjanje bogastva mnogih jezikov. Meje, ki jih formalno ni več, niso oviraza kakršno koli že odločitev potencialnih partnerjev iz sosednjih držav. Socializacija tega okolja bo eden od učinkov kandidature. S tem bomo dvignili motivacijo in potenciale okolja, v katerem živimo, da bodo mladi zadovoljni, ker bodo videli v njem tudi prihodnost zase.

Ta teden poteka v Lendavi festival Vinarium, ki ga tamkajšnje in okoliško prebivalstvo v Prekmurju, Pomurju, Prlekiji na Štajerskem in marsikje tudi v drugih delih Slovenije dobro pozna, tudi v sosednjih Hrvaški, Madžarski in Avstriji. Če ne po drugem, po Bogračfestu (mimogrede – v soboto so »Mojstri bograča« postali domači gasilci), ki je ponavadi na začetku festivala in po Lendavski trgatvi, s katero ga sklenejo. Letos so program obogatili s prvo obletnico vse bolj znanega razglednega stolpa Vinarium, ki ga je v prvem letu obiskalo prek 80.000 obiskovalcev, za marsikoga presenetljivo pa so pripravili tudi svetovno znano predstavo Goslač na strehi v izvedbi gledališča Pannon Várszínháza iz Veszpréma in Klezmer Bande iz Budimpešte ter znova povabili na že aprila odprto razstavo grafik in plakatov sijajnega španskega slikarja Joana Mirója, ki si jo je v Lendavskem gradu moč ogledati vse do konca septembra, uredništvo Radia KAOS pa je v Lendavo privabila Mednarodna strokovna konferenca: Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade. Izjemno dobro obiskani in zvečine tudi pretehtano pripravljeni celodnevni dogodek, ki sta se ga udeležila kar dva ministra – za kulturo Anton Peršak in za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ter nekatera druga znana imena domačega osončja, med njimi veleposlanica Republike Slovenije na Madžarskem Ksenija Škrilec, je bil seveda priprava na oblikovaje vsebin s katerimi bo Lendava verjetno v sodelovanju s sosednjimi čezmejnimi kraji v treh sosednjih državah kandidirala za Evropko prestolnico kulture.

Konferenco je odprl župan občine Lendava mag. Anton Balažek, Anton Peršak pa je v svojem nagovoru podprl kandidaturo tako, da je pozdravil vključevanje takega dogodka teh krajev v širše večnacionalno okolje in podčrtal izjemno izzivalnost tega projekta tako za Slovenijo in tudi za EU.

Posebej za Radio KAOS smo se pogovarjali z lendavskim županom mag. Antonom Balažekom.

Na konferenci so svoje poglede na EPK in mlade predstavili Mitja Čander, programski direktor EPK – Maribor 2012, Irena Kregar Šegota s hrvaške Reke, direktorica projekta, za katerega že potekajo intenzivne priprave EPK Rijeka 2020, dr. Péter János Merza, Zavod za urbanizem iz madžarskega Pécsa in Walerich Bergeriz ustanove Jugend am Werk Steirermark iz avstrijskega Gradca.

O kulturi, medijih in mladih so predavali dr. Karmen Erjavec s Fakultete za poslovne in upravne vede Novo mesto, Maja Malus Azhdari iz MKC Maribor in Matej Praprotnik iz Radia Slovenija. V sporočilu, ki sta ga pripravila Urad Župana Občine Lendava in Maja Čander iz Kreativne baze Zavod za razvoj in promocijo kulture pa so podčrtali tudi nastope, ki so se nam zmuznili z našega urnika: o zgodovini lendavskega meščanstva in judovski zapuščini je govoril zgodovinar Dejan Süč, o razvoju likovne umetnosti, ki je ena vodilnih umetniških sil Lendave, pa slikar in kustos Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Ob koncu konference so se s svojim projektom predstavili tudi mladi iz Dvojezične srednje šole Lendava, ki so državni prvaki v robotiki.

Priprave na kandidaturo slovenskih krajev na EPK 2025 so torej že v visokih vrtljajih. Doslej je ob Lendavi uradno kot prva pri nas napovedala svojo kandidaturo tudi Ljubljana. Več o lendavski konferenci, tudi v luči ljubljanske kandidature, pripravljamo za posebno oddajo, ki bo na sporedu v v prihodnjih tednih. Morda bomo pri tem naleteli na kakšno razlikovanje, latinsko Varium, ki smo ga zaradi površnosti ali pa izjemnega učinka oni dan v Lendavi doživetega po nerodnosti zapisali v prvi izdaji tega prispevka in v kar se morete prepričati tudi v njegovi zvokovni in video različici. Ja, Vinarium je prava beseda za Festival, Stolp in vse okrog njiju…

V prispevku uporabljene fotografije, katerih avtor je Tine Zorec iz Mediaspeeda, nam je v imenu organizatorja posredovala Maja Čander; Za Radio KAOS je prispevek pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *