Letos bo SPAR odprl stoto trgovino v Sloveniji. Strategija: franšize.

Mag. Igor Mervič: Znamka SPAR pritegne kupce tudi, če je bila prej na isti lokaciji trgovina konkurenčnega trgovca… Če ni partner zadovoljen, tudi mi nismo. Zadovoljstvo mora biti obojestransko. Tudi v sistemu franšiz. …Zelo smo uspešni na področju BIO izdelkov…. Ni vse v nizki ceni; nam raste prodaja premium izdelkov… Leta 2016 bomo še širili našo trgovsko mrežo. Gradbeno dovoljenje za SPARov center v Šiški je izdano. Pred upravnim sodiščem poteka postopek za pridobitev pravnomočnosti.

Pred dnevi so na novinarski konferenci v trgovskem podjetju SPAR Slovenija predstavili delne poslovne – neke vrste preliminarne – rezultate. O bilančnem uspehu niso govorili, ker so zavezani notranji ureditvi mednarodne skupine SPAR kot celote, so pa objavili, da je bil njihov bruto promet v letu 2015 732,6 milijona evrov.

Glavni namen srečanja z novinarji pa je bila predstavitev dopolnjene, nadgrajene, morda smemo zapisati tudi – posodobljene – strategije podjetja, v kateri je na prvem mestu intenzivna širitev prodajne mreže s prenovami v smeri varčnosti in okoljsko prijaznega preurejanja trgovin. Preusmerili so se tudi v novo obliko partnerstev s samostojnimi trgovci. Kaj je torej bistvo ne nove, pač pa pomembno dograjene poslovne strategije? O tem je govoril mag. Igor Mervič, generalni direktor SPAR Slovenija d.o.o. Med drugim je povedal, da znamka SPAR pritegne kupce tudi, če je bila prej na isti lokaciji trgovina konkurenčnega trgovca V sistemu franšiz velja, da če ni partner zadovoljen, tudi v SPARu niso. Zadovoljstvo mora biti obojestransko, je podčrtal. Letos bodo pomembno širili trgovsko mrežo. Gradbeno dovoljenje za SPARov center v Šiški je izdano. Pred upravnim sodiščem poteka postopek za njegovo pravnomočnost. Artikel, ki ga v SPARu največ prodajo so banane, ki jih dobavlja njihova lastna mreža. Zelo uspešni so pri prodaji različnih bio-izdelkov njihovih blagovnih znamk. Prodajne akcije so pomembne, vendar ni vse v nizki ceni. Občutno raste prodaja t.i. premium izdelkov. Zelo dobro sodelujejo s slovenskimi pridelovalci in rejci. Tudi zato so veliko pozornost namenili promociji znamke Slovenija, moja dežela.

Potem, ko je udeležence novinarske konference izzval z vprašanjem, kje v Ljubljani bo nova SPAR trgovina. Ni nujno, da smo pravilno razumeli, če naj bi to bila nova franšizna ali običajna SPAR trgovina. Ne glede na morebitni nesporazum v tej – vsaj za kupce – manj pomembni podrobnosti, je Radio KAOS direktorju g Merviču izročil listič z imenom kraja, kje naj bi bila lokacija nove trgovine. Njegov odgovor je bil, potem, ko je videl listič. »Mogoče pa res…« In kaj je pisalo na lističu? »V Zalogu.« Tako smo o tem govorili v prispevku. Po natančnejši analizi Mervičeve uganke pa smo vse bolj prepričani, da je spraševal, kje bo stota SPAROVa trgovina. Mi ostajamo pri trditvi, kot je zapisana na omenjenem lističu: v Zalogu.

Na – kot jo imenujejo v SPARu – letni novinarski konferenci podjetja so predstavili še vrsto poslovnih in organizacijskih zanimivosti in tako zaokrožili vsebinske napovedi za leto, v katerem, praznujejo 25 letnico odprtja prve trgovine SPAR v Sloveniji. Naj navedemo samo nekatere, ki so nas posebej zanimale – na primer: razvoj lastnih in ekskluzivnih znamk, med katerimi je tudi 60 vrst ekološko pridelanega sadja in zelenjave, pa samostojna nabava svežih rib in še bi lahko naštevali. Posebej so podčrtali, da uporaba kartice zvestobe narašča in da so potrebam kupcev sledili tudi z lani poleti uvedeno ponudbo predplačniških paketov mobilne telefonije SPAR MOBIL. Sicer pa SPAR Slovenija sodi med večje zaposlovalce pri nas. Konec lanskega leta je bilo pri njih zaposlenih 4429 ljudi v 97 prodajalnah, še dve franšizni pa delujeta kot povsem samostojni organizaciji v okviru projekta SPAR partner.

Sparovo novinarsko konferenco je spremljal in sodelovanje v ugibanju lokacije nove franšizne prodajalne prispeval – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.