Listi z roba – kaj sta si pisala in kaj zamolčala Izidor Cankar in Veno Pilon

Irene Mislej: Branje Pilonove korespondence je bilo imenitno delo. Alenka Puhar: Navzlic ustvarjanju v Parizu, središču evropske kulture, se je Pilon v Sloveniji počutil na robu

Irene Mislej: Branje Pilonove korespondence je bilo imenitno delo. Alenka Puhar:

Sredi prejšnjega tedna so v Konzorciju, v knjigarni Mladinske knjige, predstavili tudi knjigo Listi z roba, ki prinaša dopisovanje med Izidorjem Cankarjem in Venom Pilonom. O tem smo, ko smo objavili prispevek o knjigi Monike Žagar, z naslovom Dva brata, trije svetovi, predstavljeni na istem dogodku, na kratko že poročali.

Izidor Cankar, ki se je rodil leta 1886 in umrl leta 1958, osem let po letu, v katerega seže ta knjiga, je bil pisatelj, umetnostni zgodovinar, urednik, prevajalec, diplomat in teolog, ki je bil do leta 1926 tudi duhovnik. Takrat je izstopil iz cerkve in se poročil z Ničo Hribar, hčerko iz ugledne podjetniške družine, ki je ob koncu druge svetovne vojne doživela kruto usodo. Veno Pilon, Ajdovec, sijajni slikar, grafik, ilustrator, fotograf in scenograf, tudi kostumograf in masker na snemanju prvega slovenskega celovečerca Na svoji zemlji, sicer deset let mlajši od Cankarja, je – s povojnimi prekinitvami – v Franciji živel že od leta 1928. 1968. leta se je vrnil v rodno Ajdovščino, kjer je dve leti kasneje tudi umrl.

Knjiga Listi z roba je plod raziskovalnega in publicističnega dela Alenke Puhar in Irene Mislej, ki sta prispevali tudi vsaka svoj esej, v katerih opisujeta razmere tistega – za Cankarja in Pilona – v tej zgodbi ključnega leta 1950 in opisujeta okoliščine v katerih sta živela. Pojasnjujeta tudi njune medsebojne odnose, dopisovanje in njuno osebno, družinsko in družbeno okolje.

Knjiga je nastala na dokaj nenavaden način: kot posledica likovno – zgodovinske razstave. Več o tem pa v izbranih delih posnetka s predstavitve, ki jo je vodila in povezovala urednica v založbi Mladinska knjiga Nela Malečkar in kjer sta sodelovali tudi avtorici.

Knjiga Listi z roba ima sicer dolg, poveden in pomenljiv podnaslov: Kaj sta si pisala Izidor Cankar in Veno Pilon (in marsikaj o tem kar sta zamolčala), o čemer je podrobneje govorila raziskovalka in publicistka Alenka Puhar. Nekaj o tem smo pravkar tudi objavili. Posnetki s predstavitve knjige so delo Urške Pengov Bitenc, ki je poskrbela tudi za postprodukcijo, prispevek pa je za Radio KAOS pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *