Noči v Stari Ljubljani otvarjata Jani Kovačič in Big Band RTV Slovenija z Jazzitette 2

Jani Kovačič: Zgoščenko Silikonski časi, Jazzitette 2 smo snemali v Klubu Cankarjevega doma, na javnem koncertu, kjer smo, žal – zaradi omejenega prostora na ploščku zrezali vse navdušujoče aplavze in natisnili enajst skladb. To je, vsaj kar zadeva moje nastope z Big Bandom RTV Slovenija, že kar klasična jazzovska glasba, kar pomeni, da te vsi citirajo a malokdo posluša. No tudi zato nastopamo na otvoritvi letošnjih Noči v Stari Ljubljani na Novem trgu, ki tako postaja novo glasbeno prizorišče.

Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani, sodi v kategorijo tako imenovanih pouličnih festivalov, podarjajo v ustanovi Imago Sloveniae; Že osemindvajseto leto zapored bo tudi letos potekal zadnje dni avgusta, na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane. S posebnim razlogom, ki ga smemo imenovati Jazzitette 2 – Silikonski časi, smo pred tem dogodkom v studio Radia KAOS povabili pesnika in glasbenika Janija Kovačiča.
Noči v stari Ljubljani, ki jih je pred skoraj tremi desetletji zasnoval vrhunski pianist in glasbeni pedagog Primož Lorenz, vsako leto pritegnejo okrog 60.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, letos pa bo nastopilo 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav. Glasbeni program se bo odvijal na 14-ih glasbenih prizoriščih; zasnovan je, kot je v pogovoru poudaril tudi Jani Kovačič, na različnih aktualnih glasbenih smereh, predvsem na jazzovski, etno in klasični glasbi.

Festival bo potekal med 25. in 27. avgustom, programska preja pa bo stkana iz ekološko poudarjenih vsebin in tudi medkulturnega dialoga, ki se vsebinsko navezuje na UNESCO-vo Mednarodno leto globalnega razumevanja. UNESCO je tudi častni pokrovitelj letošnjega festivala.

Poleg glasbe so spripravili tudi filmske projekcije povezane z glasbo, več bo vsebin, ki promovirajo Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope, vse je pripravljeno tudi za mednarodni znanstveni simpozij, na katerem bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav rapravljalo o sodobnih smereh v avdiovizualni etnomuzikologiji.

V treh dneh festivala bodo potekale tudi okrogle mize ter kreativne delavnice in predstavitve različnih organizacij, ki se ukvarjajo z ekologijo in ki si prizadevajo za trajnostni razvoj.

Dogajanje na festivalu Noči v Stari Ljubljani bo neposredno prenašal Radio Slovenija. Pravzaprav bosta njegov Prvi in tretji, se pravi ARS program, nastajala kar na različnih festivalskih prizoriščih. V petek, ob devetih zvečer, da ne bo pomote, kar je 12 ur po običajnem terminu te pribljubljene petkove oddaje na Prvem, bodo kar na dnu Novega trga, ustvarili tudi tisočo oddajo Radio GA-GA.Morda bodo takrat tudi kaj zavabnega igrali in peli, pod taktirko mestra Hribarja, se razume…

In še podpis: Andrej Pengov; ki ta trenutek izkoriščam tudi z napoved sklepne skladbe z zgoščenke, o kateri sva pogovarjala z Janijem Kovačičem in ki jo bo moč slišati tudi na četrtkovem koncertu ob otvoritvi 28. mednarodnega festivala Noči v Stari Ljubljani. Turobna ji je ime. Če je pa zares taka, pa kaj več potem. Po koncertu, kamo ste seveda vsi – brez vstopnine – vljudno vabljeni, še pravijo v Imago Sloveniae.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *