Nocoj v Križankah: Fobija – plesna predstava o strahu in njegovih omejitvah

Iztok Kovač: slovenska in nizozemska plesna skupina EnKnapGroup in Club Guy & Roni ter tolkalni ansambel Slagwerk Den Haag so ustvarili sijajno predstavo gibov, luči, svetlobne ter glasbene imaginacije in živih ritmov

V pričujočem prispevku Radio KAOS prinaša nekaj strastnega in fobičnega! O plesu in predstavi Fobija… Fobija je načeloma nekaj, kar nas obsede in obseda. Lahko je predsodek, lahko pa zelo stvarna reč, ne le čutna zaznava. V našem primeru gre za, kot zatrjujejo avtorji in producenti ter koproducenti, drzno predstavo, v kateri se prepletajo ples, gledališče in živa, ritmična glasba. To je torej odrsko iskanje meja strahu in strahu brez meja. Nastala je v koprodukciji slovenskega Zavoda EN-KNAP ter nizozemske plesne skupine Club Guy & Roni in glasbene zasedbe Slagwerk Den Haag. V predstavi nastopajo vse tri omenjene skupine, minuli četrtek so jih napovedali in predstavili na novinarski konferenci Festivala Ljubljana, ki jo je uvrstil v nocojšnji program na odru poletnega gledališča Križanke.

Po novinarski konferenci smo se – posebej za Radio KAOS – pogovarjali z Iztokom Kovačem, direktorjem Zavoda EN-KNAP in umetniškim vodjo Centra kulture Španski borci ter Marjeto Lavrič, direktorico Centra kulture Španski borci ter vodjo programa in produkcije Zavoda EN-KNAP. Kovač je med drugim opozoril na dejstvo, da se fobičnost te predstave začne že v vrsti ob nakupu vstopnic, ko akterji in organizatorji skušajo narediti vse, da ti še pred začetkom vlijejo dovoljšnjo mero strahu. Seveda se lahko premisliš in izstopiš iz vrste. Poudaril pa je tudi dejstvo, da sta njena glavna avtorja (če odmislimo Camusa) pravzaprav Juda, Izraelca, ki st zaradi razmer v njuni državi, emigrirala v Evropo. Na Nizozemsko.

Pod koreografijo predstave Fobija, ki je torej nastala na podlagi besedila Alberta Camusa Niti žrtve niti krvniki, se, kot rečeno, podpisujeta izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver, prejemnika številnih mednarodnih nagrad. S strahom, ki je glavna snov, najbolj razmahnjeno čustvo te predstave, se branimo, a obenem z njim postavljamo ločnice, poudarjajo avtorji. Po predstavi v Križankah sledi še turneja po Nizozemski in Nemčiji, ki bo največja v zgodovini slovenskega sodobnega plesa.

Stalno plesno skupino EnKnapGroup v mednarodni sestavi je leta 2007 kot edini stalni plesni ansambel v Sloveniji ustanovil koreograf Iztok Kovač, EnKnapGroup, ki je dotedanji način projektnega delovanja korenito spremenil v repertoarnega, kar je bilo s pridobitvijo domicila v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah leta 2009 tudi v celoti realizirano.

Z Matejo Lavrič in Iztokom Kovačem se je pred nocojšnjo predstavo Fobija v Križankah, za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *