Obuvanje Čevlja je investicija v znanost, razvoj v nove tehnologije

Danes so v organizaciji podjetja Elaphe na Inštitutu Jožefa Štefana prepričljivo pokazali, da čevlji niso edina ekološka vozila… Na razumljiv in preprost način so predstavili najnovejša spoznanja, tehnologije in globalne trende. To je bil že drugi dogodek v letu dni, namenjen spoznavanju razvojnih novosti, izmenjavi znanj in izkušenj tistih, ki snujejo vozila na električni pogon.

Med njimi je tudi znanstvenik, publicist, raziskovalec, profesor fizike in izumitelj, avtor sinhronega električnega motorja Elaphe. V odmoru vsebinsko bogato zastavljenega in izjemno obiskanega dogodka z naslovom Čevelj, se je z njim – posebej za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Med ducatom zelo lapidarnih a pomenljivih in strokovno izzivalnih nastopov, je izjemen sprejem doživel Andrej Pečjak, ki je predstavil Vožnjo z doma narejenim električnim avtomobilom, predelanim espacom; Poučna je bila tudi zgodba Roberta Unglauba o Primeru masovno proizvedenega električnega vozila in električnega voznega parka na avstrijskem Koroškem; govorili so še o družbenih vidik vpeljave električnih vozil, pogledih industrije na ta razvoj, virih energije v električnih vozilih in sodobnih akumulatorjih, kjer je slovenska – zlasti kemijska znanost – izjemno napredovala. Gorivne celice, pridobivanje vodika iz obnovljenih energetskih virov, elektronika in periferna oprema električnih vozil, stanje na našem in svetovnem trgu ter trendi in realna pričakovanja, so bile teme tokratnega Čevlja.

Pogovori o uporabi električnih motorjev v letalstvu in navtiki ter preskušanje koles, skuterjev in avtov na električni pogon je doseglo višek v zgodnje-popoldanskem soncu na inštitutovem dvorišču, ki se je nadaljevalo z delavnicami in pogovori v skupinah ter sklepno okroglo mizo.

Na Inštitutu Jožefa Štefana, kjer je Andrej Detela tudi zaposlen, so vzeli dogodek z nenavadnim imenom zelo zares, saj ga je odprl direktor prof. dr. Jadran Lenarčič osebno, nič manj odločno pa se niso odzvali tudi na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Minister Gregor Golobič je namreč v krajšem nagovoru podčrtal, da je vlaganje v znanost, razvoj in nove tehnologije nuja ter se zavezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bodo spremembe vidne in da bo znanost dobila ustrezno mesto med nacionalnimi interesi. Obljubil je tudi, da bo odprt za vse ideje in izzive na tem področju.

Lepo. Danes smo jih slišali vsaj ducat. Pa tudi pri nas, na Radiu KAOS jih imamo kar nekaj, je še zapisal Andrej Pengov, ki je pred 17 leti sodeloval pri nastajanju Detelovih zamisli o Čmrlju, predhodniku sodobnega električnega motorja Elaphe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.