Param dokso: Čez vse meje – za izobraževanje o beguncih, prišlekih…

Lucija Mihič Zidar: Poglavitni cilj iniciative Param dokso je seznanjanje vrstnikov in drugih Ljubljančank in Ljubljančanov o dejstvih in podrobnostih v zvezi s prišleki in razlogi za njihov odhod iz matičnega okolja. Svit Komel: V tem tednu, ki se zaključi v petek, 4. marca, intenzivno zbiramo sredstva za pomoč azilantom in prosilcem za azil, ki bivajo v Ljubljani, da bi jim omogočili več možnosti za dostojno bivanje v mestu.

V studiu Radia KAOS sta bila v torek dopoldne Svit Komel in Lucija Mihič Zidar – kar je menda kar polovica dijaške iniciative Param dokso, ki ta teden organizira benefit Čez vse meje z namenom izobraževanja… Lucija in Svit sta dijaka četrtih letnikov – ona na gimnaziji Poljane, on pa na gimnaziji Bežigrad. Imena, ki si ga je nadela ta srednješolska iniciativa, ki samo po sebi zveni zelo nenavadno, ni mogoče prevesti. O begunski krizi govorijo kot o »t.i. – tako imenovani« begunski krizi. Prepričani so, da sploh ne gre za krizo.
Param dokso so dijakinje in dijaki ljubljanskih gimnazij. Iniciativa je nastala z namenom nadgradnje predhodnega delovanja znotraj šolskih časopisov in med gimnazijskih organizacij.
Njihov poglavitni cilj je zbiranje prispevkov za pomoč azilantom in prosilcem za azil v Ljubljani, seznanjanje vrstnikov in drugih Ljubljančank in Ljubljančanov o dejstvih in podrobnostih v zvezi s prišleki in razlogi za njihov odhod iz matičnega okolja.
Organizirajo pogovore in predavanja, ki jih vodijo ljudje, ki poznajo tamkajšnje razmere – na primer novinarji poročevalci s kriznih območij, pripravljajo nastope glasbenih skupin in srečanja z azilanti oz. prosilci za azil. Tokratni krog aktivnosti poteka v tednu od minule sobote, 27. februarja, do petka 4. marca.
V prispevku smo objavili tudi nekaj fotografij, posnetih na dosedanjih srečanjih in predavanjih ter delavnicah, ki jih organizira Param dokso. Organizirali so in še bodo v tem tednu aktualni benefit »Čez vse meje«, ki vključuje serijo predavanj na temo tako imenovane begunske problematike, družabne dogodke, impro nastop, vse skupaj pa se bo zaključilo s koncertom. Ves denar, nabran s prostovoljnimi prispevki, bo porabljen za pomoč azilantom in prosilcem za azil v Sloveniji. Primarni namen benefita je ozaveščanje in izobraževanje javnosti o dogajanju na mejah, o državah, iz katerih prihajajo begunci in odzivih na njihov prihod.
Pri svojem delu so tako rekoč povsod naleteli na razumevanje in podporo. Razžalostil pa jih je negativni odgovor na njihov predlog, da mestna občina azilnemu centru podari nekaj urban za lažji dostop azilantov do mesta in nazaj.
V teh nastopih sodelujejo poznavalci, novinarji, strokovnjaki in nekateri azilanti in prosilci za azil v Sloveniji ter dijaki različnih ljubljanskih gimnazij in društva ali združenja, med njimi Arne Zupančič, Kristina Božič, , Erik Valenčič, Tadej Troha, Jernej Kaluža, Mirt Komel, Helena Milinković, Katja Lihtenvalner, Vasja Badalič, BDS Slovenija, Petra Meterc, Rajko Muršič in Slovensko etnološko in antropološko združenje (KULA), Andrej Kurnik, Študentska Iskra.
Z gimnazijcema Lucijo Mihič Zidar in Svitom Komelom iz srednješolske iniciative Param dokso sem se pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.