Pazite na kolesa, da vam jih ne odpeljejo pred nosom

V prvi polovici leta skoraj 1200 kraj koles

V prvi polovici letošnjega leta so policisti obravnavali skoraj 1200 kraj koles. Število prijav kraj koles se je zadnja leta precej povečajo, tatovi pa niso izbirčni ne pri znamki ne pri starosti koles. Policisti obravnavajo tudi tatvine dražjih koles, vrednih več tisoč evrov. Slednja storilci prepeljejo izven meja Slovenije, kjer jih prodajo na črnem trgu. Za tatvine koles nižjega cenovnega razreda pa je značilno, da storilci tatvino izvršijo priložnostno, ko izkoristijo nepazljivost lastnikov.

Policisti zato svetujejo, naj lastniki kolesa vedno primerno zavarujte, jih priklenite s ključavnico, ki jo je treba speljati skozi prednje ali zadnje kolo in nato skozi okvir kolesa na fiksiran predmet, kot sta ograja ali stojala za kolesa. Pri tem uporabljajte kakovostne ključavnice, ki imajo označeno odpornost na poškodbe z različnimi predmeti in orodji. Ključavnice slabših kakovosti namreč ne predstavljajo nikakršne ovire za tatove koles, ki uporabljajo različno orodje, od navadnih do hidravličnih klešč.

Najslabše pa je, če kolo pustite tako, da “ga imate na očeh”, kot se reče. Tatovi vam da lahko dobesedno odpeljejo pred nosom in prav nič vam ne pomaga, da kolo vidite iz lokala, če ne morete pravočasno do njega in preprečiti kraje. Policisti še dodajajo, da so ob prijavi tatvine kolesa zelo pomembni podatki številka okvirja kolesa, natančen opis kolesa in fotografija kolesa. Iskanje kolesa je lahko le na podlagi tovrstnih podatkov uspešno, pa tudi sam razpis iskanja kolesa se lahko opravi samo na podlagi številke okvirja kolesa.

foto: policija.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *