Pet ključnih nalog za peterico iz uprave

Končno v polni postavi in pred javnostjo prej kot v petih mesecih

Ivica Kranjčević, med njimi edini po videzu pravi mušketir, predsednik uprave, je včeraj dopoldne v enem zamahu javnosti predstavil vseh pet ključnih Telekomovih jezdecev. Ena med njimi je dama… Novinarje, tokrat ne zgolj izbranih devet, kot se je to zgodilo spomladi, ko vodstvena ekipa še ni bila kompletirana, so na predstavitev prednostnih nalog povabili tako rekoč urgentno – tik pred zdajci… In pričakovali smo kakšno nujno sporočilo o tem, zakaj ponekod, predvsem v posameznih delih glavnega mesta, še vedno ne delujejo zaradi poplav prekinjene telefonske in internetne povezave. Vendar to ni bil glavni razlog včerajšnje tiskovne konference, smo pa o tem – posebej za Radio KAOS – gostiteljem zastavili vprašanje – o čemer več ob koncu tega prispevka.

Najprej torej h glavni vsebini in k povodu za današnji dogodek v Telekomovem multimedijskem središču: Namreč – predsednik uprave Kranjčević je že ob nastopu mandata, pred nekaj več kot pol leta, predstavil pet prednostnih programskih nalog novega vodstva, ki, kot je podčrtal, še vedno ostajajo prednostne in se v celoti uresničujejo v skladu z načrti. Gre predvsem za konsolidacijo poslovanja in prenovo Telekomove organiziranosti, za kakovostni dialog in odnose z zaposlenimi, za osredotočenost na poslovanje družb v Makedoniji in na Kosovu ter za ureditev odnosov z regulatorjema in tudi z alternativnimi operaterji.

Proces konsolidacije poslovanja in organizacijske prenove, se je formalno začel na začetku julija z oblikovanjem petih osnovnih strokovnih delovnih skupin z več podskupinami. Vključuje skoraj 250 zaposlenih iz vseh Telekomovih družb. Doslej so bili popisani vsi ključni delovni procesi, opravljena je bila primerjava in harmonizacija med družbami in tudi že opredeljena osnovna organizacijska struktura. Zagotavljajo, da bo proces končan 1. julija prihodnje leto, ko bo Telekomova organiziranost primerljiva z najuspešnejšimi operaterji v Evropi. V proces reorganizacije so z orodji interne komunikacije aktivno vključeni tudi zaposleni, kar je v post-samoupravnem kapitalističnem gospodarskem principu, kjer zaposleni zagotovo niso pomembnejši solastniki podjetja, so pa vključeni v oblikovanje korporativnih vrednot, pravzaprav unikum.

Hčerinska družba Ipko na Kosovu in manjše družbe v BiH in v Albaniji poslujejo v skladu s poslovnimi pričakovanji, je povedal Kranjčević, čeprav je kar nekaj težav v poslovanju družbe One v Makedoniji, katere vodstvo sicer ima zaupanje upravljavcev, bo pa do dokončne konsolidacije potrebno več časa, kot so pričakovali.

Z agencijo za pošto in telekomunikacije in uradom za varstvo konkurence si prizadevajo vzpostaviti dialog, ki naj bi prispeval k temu, da ukrepi regulatorjev ne bodo usmerjeni v Telekomovo škodo in da bi delovali v smeri nediskriminatornega obravnavanja vseh, ki delujejo na trgu elektronskih komunikacij. Odnose z alternativnimi operaterji pa obremenjuje predvsem neplačevanje s pogodbami dogovorjenih obveznosti za uporabo omrežja. Čeprav neradi, so zaradi zavarovanja terjatev in insolventonosti družbe T-2 na pristojno sodišče vložili predlog za začetek njenega stečajnega postopka.

Podpredsednik uprave mag. Zoran Vehovar, ki v Telekomu Slovenije skrbi za področje tehnologije, je poudaril, da tudi to področje konsolidirajo, racionalizirajo in iščejo poti za učinkovitejše izkoriščanje sinergij v celotni skupini. Investicije poslej striktno temeljijo na poslovnih modelih, odločanje pa je premišljeno in se bolj kot doslej usmerja k večjemu izkoristku že obstoječe infrastrukture in opreme.

V prodajno-trženjskih aktivnostih, je september zaznamoval predvsem novo predstavljeni SiOL BOX. V prvih treh tednih so prodali že skoraj 2.500 teh naprav, do konca leta pa naj bi jih kar 10.000 in tako pridobili tudi nove naročnike SiOL TV. Pred kratkim so poslovnim uporabnikom predstavili tudi produkt – enotno poslovno omrežje, je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril član uprave Marko Boštjančič, in dodal, da vse bolj nastopajo s celovitimi ponudbami, ki z vključujejo sistemske integracije in mobilne rešitve..

Negativni finančni trendi, značilni za obdobje od leta 2008, se umirjajo, je zatrdil dr. Jožko Peterlin, član uprave, pristojen za področje financ, članica uprave, delavska direktorica Darja Senica pa je poudarila visoko stopnjo socialne odgovornosti podjetja do zaposlenih in vzpodbudno delovno klime v Telekomu, ki v celoti izpolnjuje tudi vse kriterije osnovnega certifikata družini prijaznega podjetja.

Ocene škode po poplavah še nimajo, v nekaterih delih Ljubljane – zlasti na območju Viča in še ponekod – je voda močno poškodovala kable ter razdelilne in priključne omarice, ki se zelo počasi sušijo. Razen tega so zato, da ne bi bili deležni očitkov zlorabljanja nastale situacije z namenom nelojalne konkurence in v prid svojemu prevladujočemu položaju najprej intervenirali tam, kjer zagotavljajo povezave alternativnim operaterjem. Na vprašanje Radia KAOS, kdaj pa vendarle pričakujejo, da bo poplavna škoda v celoti sanirana tudi za Telekomove uporabnike, ni bilo z nekim časovnim obdobjem, kaj šele z datumom podkrepljenega odgovora ali zagotovila.

Tam, na Cigaletovi, v multimedijskem centru Telekoma Slovenije, sem bil Andrej Pengov, sicer prebivalec Viča, ki se bom moral – skupaj s prenekaterimi sosedi, zlasti pa s sosedami, zadovoljiti z mobilnim signalom. Tudi Mobitelovim, ki deluje neprekinjeno, poplavam navkljub. Najbližja bazna postaja je tako ali tako tam gor, na strehi bližnjega gasilskega doma…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *