Podelitev nagrade Vilenica 2015 Jáchymu Topolu; avtor v središču: Milan Jesih

Milan Jesih: pesnika zlahka spravijo v zadrego, če si občinstvo zaželi pesem, na katero je morda že malce pozabil. A je očitno še vedno lepa, v srce segajoča…

Spoštovani! Poslušate Radio KAOS. Jesen je vsekakor že tu. Morda nas kak septembrski dan še preseneti kakšna po-poletna toplota, ampak petkove in sobotne količine dežja pesniške, pisateljske in ljubiteljske družbe z vseh vetrov, združenih pod skupnim imenom Vilenica 2015 niso pregnale. Pod streho, že in tudi v prvo – za turiste pripravljeno kraško jamo na svetu.

Nocoj se namreč s podelitvijo nagrade Vilenica češkemu pisatelju Jáchymu Topolu zaključuje jubilejni, 30. mednarodni literarni festival Vilenica 2015. Že dopoldne je v prostorih Društva slovenskih pisateljev potekal drugi del Mednarodnega komparativističnega kolokvija o Znakovnih praksah poetičnega in/ali strategije reprezentacije v literaturi. Na gradu Štanjel pa se je zvrstilo nekaj predstavitvenih dogodkov – sprehod po vasi, Mlada Vilenica in literarno branje v katerem, kot je napovedno v programu, nastopajo Stefano Benni iz Italije, Polona Glavan, Slovenija, Aleksandar Hemon iz BiH in ZDA, Elke Laznia iz Avstrije in prejemnik štipendije SEP 2015, bosansko-hercegovski in hrvaški avtor Mirko Božić. Pred svečano podelitvijo nagrade pisatelju Topolu je na sporedu še literarno branje slovenskega avtorja Andreja Hočevarja ter Latvijca in Indijca Artis Ostups in Sitanshu Yashaschandra.

Slavnostna govornica bo ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar, utemeljitev nagrade bo prebrala članica vileniške žirije Alenka Jensterle-Doležal, nagrado pa bo slavljencu izročil predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Mi pa ob tej priložnosti objavljamo ekskluzivni pogovor z letošnjim »avtorjem v središču«, pesnikom Milanom Jesihom, ki smo ga posneli dan pred začetkom letošnje Vilenice, na vrtu Društva slovenskih pisateljev, ko je bilo vreme že dokaj poletno…

Z Milanom Jesihom se je za Radio KAOS pogovarjal avtor prispevka Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.