Podjetniško investicijski sklad Iskratel s prvim produktom: komunikatorjem gotoky

Damjan Slapar, tehnični direktor. Iskratel: V sodelovanju z zagonskimi podjetji, startupi, torej tudi podjetjem GoToky, vidimo pomembne sinergije, ki jih lahko oba partnerja dodobra izkoristita. V skupini Iskratel imamo visoko strokovno znanje, odlične prodajne kanale, dobro zgrajena poslovna omrežja, zato tovrstnim projektom, poleg finančne pomoči, lahko dodamo še izredno pomemben tržni pospešek. Denis Lončar, direktor podjetja Gotoky: Poleg uporabe v športnih dejavnostih in na področju varnosti je Gotoky lahko pomembno komunikacijsko orodje ob naravnih nesrečah, ko ostanejo mesta in območja brez mobilnega omrežja več dni ali tednov... Za izvedbo tega projekta pa potrebujemo zanesljivega, izkušenega partnerja in Iskratel je pri tem odličen partner. Dr. Roman Kužnar vodja Iskratelovega start-up programa in direktor RC IKT: Za uspešen razvoj produkta, proizvodnjo in skupni nastop na trgu je izjemnega pomena komplementarnost programov. V primeru projekta GoToky je to sozvočje domala idealno.

Zadnji torek v januarju je kranjski Iskratel predstavil pametni voki-toki, ki omogoča komunikacijo tudi na področjih brez pokritosti z GSM-omrežjem. Razvili so ga v ljubljanskem Gotokyu, ki je prvo zagonsko podjetje (startup), s katerim je sklad Iskratel StartUp sistemsko formaliziral svoj odnos do tovrstnih podjetij preko svojega sicer zaprtega, to je notranjega, internega, že pred 20 leti oblikovanega investicijskega sklada. V partnerskem povezovanju iščejo širše oblike sodelovanja, predvsem na razvojno tehnološkem in poslovnem področju; V prihodnjih petih letih nameravajo v perspektivne startupe vložiti vsaj 5 milijonov evrov, kar je finančni obseg na katerega so ocenili potencial visokotehnoloških startupov s področja informacijsko komunikacijskih tehnologij v JV Evropi.

Iskratel StartUp program je odprl tudi spletno stran www.iskratelstartup.com, kjer so zainteresiranim podjetnikom in startup podjetjem dostopne informacije o programu in kjer lahko posamezniki ali podjetja z oddajo prijavnega obrazca predstavijo svoje načrte. Na ta način Iskratel zaokroža celovit splet podpornih, razvojnih in podjetniških storitev, ki jih lahko ponudi predvsem visokotehnološkim startupom. V tej podpori pomembno operativno podlago za delo startupov zagotavlja Razvojni center IKT, katerega ustanovitelj in večinski lastnik je Iskratel. Dr. Roman Kužnar vodja start-up programa in direktor Raziskovalnega središča IKT (RC IKT) je poudaril pomembnost komplementarnosti programov za razvoj in produkcijo ter za uspešen nastop na trgu.

Komunikator gotoky, ki deluje prek radijskih valov, doseg naprave za uporabnike brez licence je v poprečnih okoliščinah okrog 5 kilometrov, so prvič predstavili že lanskega maja. Uporabniki naprav se lahko med seboj pogovarjajo, pošiljajo sporočila in pozicijske podatke ali ob nesreči SOS-klice. Podjetje Gotoky d.o.o. , ki je ime povzelo po svojem prvem večjem produktu, je v projektu New Europe 100 uvrščeno med sto najbolj perspektivnih evropskih startupov. Več o izdelku in sodelovanju z Iskratelom nam je povedal ditrektor tega zagonskega podjetja, ki je začelo svoje delovanje s spodbudami zagonskega sklada Poslovni angeli, Denisom Lončarjem.

Infokomunikacijski ponudnik Iskratel poleg financiranja odpira vrata sodelovanju na področju celotne podjetniške infrasturkture, torej tudi na razvojno-tehnološkem in poslovnem področju. To je segment delovanja, ki majhnim in manj izkušenim ekipam startupov nedvomno primanjkuje. Iskratel bo tako partnerskim starupom lahko zagotavljal storitve prototipiranja in proizvodnje elektronike, nabavnih rešitev, izhodne kontrole končnih izdelkov, pomoč pri certificiranju HW izdelkov, prodajne distribucije, s poudarkom na novih tržnih kanalih ter obsežen splet podjetniških storitev, kot je tudi mentorstvo. O konkretnem sodelovanju s podjetjem Gotoky ter vlaganju v razvoj, proizvodnjo in trženje istoimenskega izdelka pa smo se pogovarjali s tehničnim direktorjem Iskratela Damijanom Slaparjem.

Tržna cena posamezne naprave gotoky, ki jo bo mogoče kupiti sredi letošnjega leta, najkasneje pa jeseni, bo prbližno 150 evrov, smotrno pa je kupiti dve hkrati, tako da imata uporabnika enako opremo. Nakup v paru bo nekaj cenejši. Za Radio KAOS je tja odšel, se pogovarjal in se vrnil – za zdaj še brez naprave gotoky – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *