Požigi v ljubljanski Drami – uvod v Lebdenje

Na velikem odru ljubljanske Drame je prva predstava nove pandemijsko »lebdeče« sezone prva slovenska uprizoritev znamenite moderne tragedije Požigi, ki je del trilogije, menda celo tetralogije libanonsko-kanadsko-francoskega vsestranskega gledališkega in pisateljskega izvedenca Wajdija Mouawada. Z zahtevnim delom sta se v sodelovanju z veliko ekipo soustvarjalcev soočila mlada dramaturg Tibor Hrs Pandur in režiserka Nina Rajić Kranjac.

Nocoj in jutri, torej v petek, četrtega in v soboto, petega septembra, bo ljubljanska Drama s premierama prve slovenske uprizoritve igre Wajdija Mouawada Požigi slavnostno obeležila začetek sezone 2020-2021, imenovane Lebdenje. Uprizoritev režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič ustvarja v Drami, je postavljena na Veliki oder; Enaindvajset likov oblikujejo Pia Zemljič, gostja Nataša Keser, novi član ansambla Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Rok Vihar, Zvone Hribar, Boris Mihalj in Janez Škof; Trem igralkam, eni v alternaciji in šestim igralcem sta naloženi po dve vlogi; Drama je obsežno delo; napovedujejo, da bo predstava trajala dlje kot štiri ure in pol; Požige je v okviru priprav na diplomsko delo na dveh študijskih smereh (prevajanje, dramaturgija) prevedla Eva Mahkovic, dramaturg pa je Tibor Hrs Pandur, ki je za gledališki list pripravil obsežen esej z mnogimi, tako za občinstvo kot strokovno javnost, pomembnimi informacijami in pojasnili. Avtorica scenografije je Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe je Borut Bučinel, lektorica pa Tatjana Stanič; študijska asistenta sta Jaka Smerkolj Simoneti za režijo in Sara Slivnik za scenografijo.

Predstava se za razliko od običajnih večernih ur začenja že ob šestih popoldne; ima namreč dva odmora in traja dobre štiri ure.  Prve ponovitve bodo na sporedu od 7. do 11. ter 25. in 26. septembra. Vse seveda v okviru priporočil in določil NIJZ za nekužen in varen ogled predstave.

Požigi  Wajdija Mouawada, petdesetletnega vsestranskega libanonsko-kanadskega gledališkega ustvarjalca, ki živi v Franciji, se osredotočajo na zgodbo treh oseb: enigmatične Naval in njenih otrok, dvojčkov Simona in Jeanne. Harmonijo njihovega sobivanja prekine Navalina nenadna izguba volje do življenja, ki jo spremlja odločitev za popoln in dosmrten molk brez vsakršnega pojasnila. Podrobneje so o odločitvi, da to predstavo uvrstijo na repertoar ter o prevodu, poteku študija, avtorjih in nekaterih vlogah govorili na sredini novinarski konferenci, ki so jo pripravili na Draminem vrtu ob Igriški ulici, kjer bodo septembra izvedli tudi del programa z Velikega odra. Če bosta vreme in zdravje seveda zdržala.

Na novinarski konferenci sem bil za Radio KAOS Andrej Pengov, avtor tega zapisa, v katerem so deloma neposredno deloma pa posredno uporabljena gradiva z novinarske konference, objavljene fotografije z vaj pa so delo mojstra Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *