Prvi večer 33. Druge godbe na Tartinijevem trgu, Drama Festivala pa na Erjavčevi

Na večer, ko se je v Ljubljani z gostovanjem češkega narodnega gledališča iz Brna z Ibsenovo kriminalko Gospa z morja v ljubljanski Drami začel četrti Drama Festival in ko se počasi končuje gledališka sezona 2017/2018, se je na Tartinijevem Trgu v Piranu skoraj hkrati začela 33-a Druga godba.

To je zagotovo eden najpomembnejših glasbenih festivalov Srednje Evrope; Drugačen, najbrž celo dokaj izviren koncept, novi pristopi in razgrinjanje našemu poslušalstvu zvečine neznanih glasbenih vsebin iz različnih, glasbeno manj znanih dežel, je zagotovo posebnost v tem kulturnem prostoru; Organizatorji radi poudarjajo, da se vse od nastanka festivala leta 1984 naprej programska raven festivala dviguje; Nenehno iščejo nove pristope in sveže glasove. Festival Druga godba ponuja vpogled v glasbeno tradicijo in kulturo raznih narodov in v vseh teh letih je pomembno sooblikovala festivalsko dogajanje v Ljubljani, pa tudi drugod po državi; Ja, večina sporeda, stisnjenega v tri večere in prav toliko noči, tja do nedeljskega jutra, se bo zares odvila v Ljubljani. Na različnih odrih in prizoriščih.

Vsebin in posebnosti je nebroj, tudi razlogov, zakaj so na večer 25. maja, ko smo nekdaj praznovali Dan mladosti, odšli na Obalo… Med najpomembnejšimi razlogi za spust z vrha Dunaja na naše morje je bila vsekakor izjemno uspešna, v Avstriji delujoča skupina, ki zvečine poje v slovenščini Roy de Roy. Kakor sporočajo udeleženci – iz Ljubljane jih je bilo za tri avtobuse, je bilo glasbeno uživanje v punkrockbalkan crossoverjih izjemno… Žur pa se je nadljeval v Monfortu, portoroško-piranskem skladišču soli z italijansko skupino Bella ciao in ganskim kraljem sveže, v sodobnost prevedene etno glasbe Kingom Ayisobo.

Tudi zato, a ne zgolj samo zaradi tega, smo v studio Radia KAOS, kak dan ali dva pred začetkom festivala, povabili vršilca dolžnosti direktorja Zavoda Druga godba, Roka Koširja. Z njim se je pogovarjal Andrej Pengov, Urša pa je poskrbela za vse drugo. Da smo se le slišali. Splačalo se je. Prisliuhnite tudi vi. Nam in Drugi godbi.
Nocoj, v petek torej, se bo Festival Druga godba nadaljeval v Kinu Šiška z nastopoma zares posebnih – Norvežanke Jenny Hval in malijske Francozinje Inne Modja, na štirih odrih Metelkove pa bodo nastopili Turkinja Gaye Su Akyol, južnokorejska skupina Black String, francosko-kolumbijska latin-core trans skupina Pixvae in afriško-ameriški Kondi Band, skupina s palčnim klavirjem in tehno ritmi. Program sobotnega zgodnjega popoldneva, začenja Drago Ivanuša z – na nacionalki zavrnjeno »The raising ob the Vocie« v CD-ju; Festival Druga godba pa se bo končal v nedeljo zrana v Kinu Šiška z mednarodno, mediteransko zasedbo Love & Revenge. Za kaj več pa bo treba odpreti spletno stran drugagodba.si ali pa si znova zavrteti začetek našega pogovora z Rokom Koširjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *