S Ksenijo Viktorja Parme in Carmino Burano Carla Orffa v novo operno sezono

Jože Vidic, Vitez v Kseniji in Bariton v Carmini Burani: Režiser, scenograf in avtor vizualnega koncepta Manfred Schweigkofler ter maestro Marko Gašperšič sta izjemna umetnika; z njima je užitek ustvarjati najzahtevnejše operne in operno-baletne predstave. Sijajno sta združila mojstrovini Viktorja Parme in Carla Orffa v pretresljivo in strastno odrsko uprizoritev.

Nocoj bo v SNG Opera in balet Ljubljana zanimiv glasbeni in glasbeno baletni večer; Uprizorili bodo opero v enem dejanju slovenskega avtorja Viktorja Parme Ksenija in scensko kantato Carla Orffa Carmina Burana. Avtorstvo libreta za Ksenijo gre kar trem mojstrom literarnega in prevajalskega peresa za uglasbitve iz različnih obdobij – skladateljevima sodobnikoma iz preloma 19 v 20 stoletje Franu Goestlu in Antonu Funtku ter več kot pol stoletja mlajšemu Pavlu Oblaku.

Viktor Parma je po oceni poznavalcev – če se opremo na gradiva iz gledališkega lista in posebej na zapis Veronike Brvar, bil »skladatelj, ki je tlakoval pot operni ustvarjalnosti na Slovenskem; Pisal je opere, operete in bil cenjen ustvarjalec scenske glasbe.«

Opera v treh dejanjih Urh, grof Celjski iz leta 1894 je prvo operno delo Viktorja Parme; Njegov biograf Paolo Petronio dokazuje, da bi jo morali v slovenski glasbeni zgodovini upravičeno imenovati za prvo slovensko opero, saj je nastala pred predelavo Foersterjeve operete Gorenjski slavček v opero, uprizorjeno 1896, smo še prebrali v novinarskih gradivih; Po opernemu prvencu je Viktor Parma namreč leta 1896 zložil tokrat, po 15 letih znova uprizorjeno enodejanko Ksenija in še tri opere, od katerih zadnja ni dokončana, pet operet v treh dejanjih in precej glasbe za gledališke predstave.

Pred premiero smo k pogovoru za Radio KAOS povabili prvaka ljubljanske opere Jožeta Vidica, ki v Kseniji nastopa v vlogi Viteza, ljubosumnega in hudobnega brata meniha Aleksija, ki ga je upodobil Branko Robinšak. Vitez na koncu ne zmore ljubezni ne do prelestne naslovne junakinje, ne do brata; njegovo dejanje je dokončno, meč pa morilsko orožje; v Carmini Burani pa Vidic nastopa v »vlogi« in z glasom Baritona, kakopak.

Za libreto Carmine Burane je uporabljena srednjeveška poezija, besedilo pa podpisujejo Manfred Schweigkofler, Brane Grubar in Tatjana Ažman. Glasbeni vodja in dirigent premierne operne uprizoritve nove sezone v SNG Opera in balet ljubljana je Marko Gašperšič, režiser, scenograf in avtor vizualnega koncepta Manfred Schweigkofler, video so oblikovali v ateljeju Opera Illuminata, njen kreativni direktor je Christoph Grigoletti, kostumografinja je Mateja Benedetti, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, koreograf Lukas Zuschlag, dramaturga sta Tatjana Ažman in Franz Braun, lektorja za slovenski jezik sta Nevenka Verstovšek, za latinščino pa Matej Prevc, vodja zbora je Željka Ulčnik Remic, koncertni mojster pa Gregor Traven. Nalogo drugega dirigenta in dirigentovega pomočnika je prevzel Aleksandar Spasić, asistenta režiserja pa sta Franz Braun in Irena Svoljšak. Prevod libreta za nadnapise sta prispevala Nataša Jelić za angleški jezik v obeh delih in Matej Prevc za slovenski jezik v Carmini Burani.

V operi Ksenija sta lik Aleksija ustvarila tenorista Branko Robinšak in Edvard Strah, Martina Zadro in Mojca Bitenc pojeta vlogo Ksenije, lik Tatjane sta oblikovali Nuška Drašček Rojko in Gordana Hleb, Vitez pa je, kot že rečeno, naš sogovornik Jože Vidic ki je ta lik oblikoval v alternaciji z Ivanom Andresom Arnšekom. Prvo imenovane v teh pevskih parih so predvideli za nastop na premieri. V Carmini Burani v vlogi in z glasom Sopran nastopata Martina Zadro in Mojca Bitenc, Olim Iacus colueram, dvanajstega od 25-pevskih prizorov ali partov (v približnem prevodu Nekoč sem živel na jezeru,.. bil sem lep labod, zdaj sem črno revše…) so zaupali Nuški Drašček Rojko in Gordani Hleb, Baritona sta Jože Vidic in Ivan Andres Arnšek, Vlogo Fortune pleše balerina Georgeta Capraroiu, Slehernik je dramski igralec Brane Grubar, gostujoči plesalci pa so Maja Sonc, Ingrid Tušar, Tamara Szilágyi, Karin Putrih, Tjaša Bucik, Simona Kočar, Neža Rus, Tian Čehić, Matevž Česen, Matic Bizjak in Kany Obenga. Soustvarjalca prve operne premiere v novi sezoni pa sta tudi, jasno in podčrtano Operni zbor in Orkester. Za Radio KAOS si jo bom ogledal avtor tega prispevka Andrej Pengov. Uporabljene fotografije so tokrat delo večih avtorjev: Darje Štravs Tisu, Petra Giodanija in Mateje Jordović Potočnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *