Simbolnih 1867 srebrnikov SNG Drama Ljubljana v novi sezoni

Igor Samobor, ravnatelj: Sezona 2017/2018 bo slavnostne sezone, posvečena 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva in 100. obletnici smrti velikega slovenskega dramatika Ivana Cankarja... Sedem uprizoritev na velikem odru, med njimi tri krstne, štiri premiere v Mali drami in ena na levem odru... Ohranjamo Družabno – družbeno, izdali bomo slavnostni album, spremenili Nova branja, razpisujemo natečaj Mlada drama nadaljujemo s Klubom Najst… in z e-najstimi koncerti v okviru programa Drama Akustika.

V petek so potem, ko je podobno, kot je to v navadi v bližnji soseščini – v mislih imam parlament in del predsedniško vladne palače – dobršen del dneva razmajana hiša z imenom Drama poskrbela za šest ur odprtih vrat, na ploščadi levo od vhoda pripravili pravi žur. Vse z namenom, da drugače kot ponavadi pripravijo predstavitev nove gledališke sezone. Za vse in vsakogar, ne le za kvalificirano javnost in klubske člane. Ravnatelj Igor Samobor je pripravil temeljit prikaz naslovov in glavnih avtorjev, stebrov prihajajočega repertoarja slavnostne sezone ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva in 100. obletnici smrti velikega slovenskega dramatika Ivana Cankarja.

Napovedovali so več kot 1000 obiskovalcev. Bilo jih je res toliko. 1480. Ali skoraj dva tisoč, na trenutke še več. Posebej takrat, ko so nastopali D Drams, ad hoc dramski kvintet v sestavi Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Klemen Slakonja in Matic Rozman ter pianist Jože Šalej s posebnima gostoma pevko in flavtistko Nino Valič mizarskim mojstrom, basistom Jernejem Šugmanom. Slednji ni mizaril, je pa na mestu samem sijajno iztesal Brecljev Stol. Kar nekaj skladb je bilo izvedenih v formatu glasbene parodije, tudi travestije, nekaj povsem dostojno zapetih (odpetih?) in zaigranih (odigranih) z vso resnostjo, da ne rečem, z ustrezno mero dignitete. Dober žur, vsekakor. Z rednimi vajami zunaj delovnih obveznosti in ob sodelovanju še marsikoga iz tega mojstrskega igralskega ansambla – kar so s pevskimi nastopi v različnih vlogah in različnih dramskih delih že neštetokrat dokazali – bi zlahka in uspešno nastopili na marsikaterem koncertu, magari ob nedeljah v programu Drama Akustika ali na glasbenem festivalu… Samo na Emi in Eurosongu ne. Za tja niso.

Ljudje so se zabavali in če jim je uspelo osredotočenje na ravnateljeve nastope z vsebino, zaradi katere se je vse skupaj sploh zgodilo, so dobili več od pričakovanj, ki so bila pravzaprav ves čas priprav na dogodek nejasna. Pravzaprav prikrivana. Ne zaradi kakšnega hudo utemeljenega razloga. Zaradi umanjkanja časa in improvizacije bržčas.

Torej: žur je bil super, no, ob vsem tem sem si zaželel skladbo La Mer, Charlesa Treneta; ne vem, natančno zakaj… Najbrž zato, ker jo je Dušan Jovanović sijajno uporabil V Molièrovem Tartuffu pred točno desetimi leti (in 70 dnevi). Sezono 2017/2018 bo Dušan Jovanovič sooblikoval z delom Zid, jezero, v režiji Miloša Lolića. V dobro, mestoma odlično družbo, ki jo narekujeta uvodna poudarka – 150. letnica ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva in 100. obletnica smrti Ivana Cankarja z njegovimi Hlapci v Pipanovi in Pohujšanjem v dolini šentflorjanski v Milerjevi režiji, Lihartom z Županovo Micko in Matičkom v Škofovi in režiji Janusa Kice. Grozd avtoric Barbare Pie Jenič ter Eve Kraševec in Maje Sever bo poskrbel za Krasni novi svet in Petra Klepca, Lorenci za Tavčarjevo Visoško kroniko, Matjaž Zupančič pa za Korunovega Svetega moža. Prav veselim se po 44.letih znova v Ljubljani, pač ne v Gleju, čeprav so jih v tem času igrali tudi v Drami in še kje, prav tu videti Jesihove Grenke sadeže pravice. Režiral jih bo mladi Jan Krmelj, Tin Grabnar in Dorian Šilec Petek pa se bosta spoprijela s Prekletimi kadilci in Solzicami. Vsak zase in na različnih deskah. Prvi v Mali drami, drugi pa na Velikem odru. Vse našteto bo razporejeno, pravijo, da tako kot »se zagre« na eni, drugi ali tretji oder, ki je v Cankarjevem domu z že omenjeno koprodukcijo v kateri zdaj že tradicionalno sodeluje tudi MGL, tokrat v Pohujšanju. No, pa še kakšna kombinacija Male drame na Velikem odru se bo našla in Levi oder bo laboratorijsko namenjen prav Solzicam.

Zamisel, da bi lahko Drama postala tudi bančna ustanova ali vsaj kovnica cekinov, če bi sledili izročilom slavne sprva plebejske, kasneje plemenite družine Medici iz Firenc, družine, pravzaprav plemena z občutkom za dramatiko in dramo, je seveda pretirana, čeprav vse skupaj že nekaj mesecev nazaj, nadzoruje znova imenovani predsednik Sveta Drame, nekdanji prvi slovenski bančnik dr. France Arhar, ki mu ob strani stoji še ena ekscelentna ekonomistična moč, dekanja EF, dr. Metka Tekavčič. Ni vrag, da to ne bi bila bogata sezona…? Z omejeno izdajo srebrnikov v čast 150. obletnice ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bodo v prihajajoči sezoni opravili še eno, doslej v sferi kulture najbrž ne tako pogosto če sploh kdaj, storjeno plemenito dejanje. . Z nakupom vsakega srebrnika bodo zbiratelji hkrati podprli družbeno odgovorni projekt Odstiramo nove svetove, ki že več sezon pomaga otrokom in mladostnikom iz žal čedalje številnejših socialno ogroženih družin in je del širšega gledališkopedagoškega programa SNG Drama Ljubljana. To bo ustvarilo možnost, da v sodelovanju z ZPMS s tem abonmajem obdarijo otroke in mladostnike, ki si obiska v gledališču ne morejo privoščiti.

Če smo malo prej namigovali, pravzaprav opletali z mislijo, da bi D Drams, ad hoc kvintet z gostoma lahko poskrbel za dobršen del repertoarja Akustinega dela sezone, se to seveda ne bo zgodilo. Sestavile ga bodo skupine Orlek, Zmelkoow in Bossa de Novo, italijanski skladatelj Arturo Annecchino, bosanski in vse bolj tudi slovenski vsestranski glasbenik Damir Avdić, Severa Gjurin s skupino, Neca Falk in kar dvakrat Iztok Mlakar, pa Rudi Bučar zIstrabendom in Sarajevčan Damir Imamović.

To je vse s petkovega večera in dela noči pred ljubljansko Dramo. Skoraj vse, res. Tam je za Radio KAOS bil Andrej Pengov Ja, pa še to: Že ta četrtek, se začne Drama festival… Kaj več o njem pa v prihodnjih dneh.

Leave a Reply

Your email address will not be published.