Spider, festivalski pajek, ki plete močno in prožno mrežo. Mrežo teles.

Žiga Predan, direktor Festivala Spider: Ples, gib, tudi glasba, kot jih razumemo in udejanjamo v mreži Spider, so lahko za koga tudi spektakularni, praviloma pa to ni množična kultura, kot so recimo aktualni športni dogodki na stadionih. Na letošnjem Festivali Spider pričakujemo nekaj nad tisoč obiskovalcev, predvsem ljudi, ki jih zanimajo nove umetniške prakse in njihove refleksije.

Festival Spider, festival radikalnih teles, je začel plesti svojo mrežo leta 2010 v Ljubljani na pobudo umetnika Mateja Kejžarja, da bi ta divja telesa ne le zbrali na enem mestu, marveč jih tudi prepletli in jim odprli možnost intenzivnega kritičnega obravnavanja kompleksnega kulturnopolitičnega ozračja, družbenih trenj in paradoksov, sodobnih tabujev in najbolj perečih tem – skozi umetniški izraz, seveda. Na Festivalu Spider se javnost sooči z nekonvencionalnimi pristopi in diskurzi, z antihegemonističnimi ugovori in predlogi boljšega, z novimi, hibridnimi žanri, s plesno umetnostjo, ki v glavnem toku le malokdaj dobi svoj čas na javnem odru; Festival Spider nastane, ko se srečajo sile raznolikih posameznic in posameznikov pod okriljem Pekinpaha, umetniško vodstvo pa je v rokah lokalnih umetnic in umetnikov s širokim, a preciznim razgledom po marginalnih (to je, marginaliziranih), podzemnih in progresivnih umetniških tokovih tako v lokalnem kot v globalnem prostoru. Z drugimi besedami: Festival Spider je festival v službi umetnosti; je prostor umetnosti, v katerem se preko kritičnega giba razgali tisto, kar tako ali drugače moti benevolenten potek vsakdanjega življenja; tisto, kar ni lahko, je pa nujno, so še zapisali organizatorji v katalogu letošnjega festivala.

Glavno prizorišče je Plečnikovo letno gledališče za Tivolskim gradom, če bo vreme slabo, mokro ali premrzlo, bodo vsi dogodki predvideni za Plečnikovo letno gledališče za Tivolskim gradom, izvedeni v Mestu oblikovanja to je nekdanja stavba tiskarne Mladinska knjiga na Dunajski 123, na Mestnem trgu 2 pa je pripravljeno Pritličje, ki so ga na spletni strani festivala sicer napačno uzemljevidili, Božidar, ki je menda pripravil hektolitre okrepčil pa sicer domuje na Vilharjevi cesti 11, kar je prazprav klet Mladinskega gledališča; Ne gre pa prezreti niti Kluba rečnih kapitanov na Opekarski 1, pod prulskim mostom. Zakaj že (ne)? Bo treba prebrat do konca…

Torej, od srede, 11. septembra, ko bo ob 18.30 v Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom otvoritev festivala in ko bo takoj zatem nastopila švedska umetnica Stina Fors v performansu z na prvi pogled internetnim naslovom WWWWWWW, za njo pa še Indijec Deepak Kurki s predstavo Nikomur ni mar, bodo še za koncertno razpoloženje in Soobstoj po definiciji, poskrbeli domači Niplodok Live, ki so, kot zapišejo v festivalskem programu, nepretenciozna presežnost celote – pol dinozaver, pol človek, pol mašina. Že za prvi večer je sila pomemben podatek, da bo za zvočno atmosfero poskrbel Sofskinson, tudi za kdaj potem, po otvoritvenem dogajanju in menda vse dni (no, večere) festivala pa ne gre prezreti, da bo hrano omogočil Urh, pijačo bo v potokih točil že podčrtani Božidar.

In potem po prefinjeno premišljenem in tako, kar zadeva vstopnino kot stroške festivala v celoti – gmotno dosegljivem programu, ki ga z vsemi podrobnostmi najdete na https://www.spiderfestival.com/ – vse tja do nedeljskega jutra, ko se bosta zgodila drugi festivalski pokop in tudi vstajenje ter popoldneva, ko se bo v Klubu rečnih kapitanov na Opekarski 1 zgodil sklepni Festivalski brunch z D&G, se bo zvrstilo vsaj še osem pričakovano izjemnih nastopov. In tudi filmi bodo vmes.

O vsem tem smo v studiu Radia KAOS že pred dnevi govorili z direktorjem Festivala Spider. Gospod Žiga Predan je producent in art manager z več kot 10 letnimi izkušnjami umetniške produkcije v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Preskusil se je že z več kot tridesetimi celovečernimi predstavami in več kot stotimi mednarodnimi gostovanji, med katerimi so tudi največji – če omenimo samo dva – Festival d’Avignon in Beneški bienale. Je, med drugim, tudi koordinator in vodja projektov dveh večletnih mednarodnih projektov z organizacijo 11 mednarodnih festivalov v Ljubljani, Atenah, Lyonu, Berlinu, Zagrebu in Bruslju.

Več torej v priloženem videu, ko se je z Žigo Predanom za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov, za režijo in tehnično izvedbo pa je poskrbela Urška Pengov Bitenc; v prispevku uporabljene fotografije so povzete s festivalske spletne strani, posnetki z novinarske konference v Daktariju pa so izdelek Radia KAOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *