Svet je lahko tudi lep. Na 20. Festivalu dokumentarnega filma?

Simon Popek, vodja filmskega programa Cankarjevega doma: Svet je lahko tudi lep, samo televizijska poročila je treba odklopiti – in dati priložnost filmskemu dokumentarcu. To sem zapisal ob sklepu uvodnika v programsko knjižico 20. FDF, kar je bil brez dvoma najtežje ob številnih opravilih pri pripravi festivala. Tako je pravzaprav vsakokrat potem, ko je program že sestavljen. Tudi letos pričakujemo okrog 4.000 obiskovalcev.

Nocoj se s projekcijo filma Druga stran vsega režiserke Mile Turajlić v srbsko-francoski produkciji v ljubljanskem Cankarjevem domu uradno začenja 20-i Festival dokumentarnega filma. Film je uvrščen v sekcijo Intimni in Globalni portreti; Že pred tem pa bosta popoldne v Kosovelovi dvorani in Kinodvoru na sporedu prvi letošnji festivalski projekciji iz tekmovalne sekcije Zahodno od reke Jordan in Tujec v paradižu, zvečer pa si bo v Dvorani Slovenske kinoteke moč ogledati prvega od skupno petih avtorskih sklopov latvijske režiserke Laile Pakalnine, ki bo tokrat filmski triptih o Perilu, Pošti ter Treh moških in ribniku; Od današnje pa do prihodnje srede, 21-ega marca bo v teh treh kinodvoranah na ogled 23 filmov v petih vsebinsko zaokroženih sekcijah; Pravzaprav bo filmov še več, saj je – na primer – v sekciji Retrospektiva, v kateri tokrat gostujejo filmi že omnjene Pakalnine, več krajših filmov. To je dobro sprejeta, sama po sebi posebna kategorija, postavljena zunaj zaokroženih osemnajstih filmov v štirih sekcijah, od katerih je ena tekmovalna, v kateri bo najboljše dokumentarce izbrala mednarodna žirija.

S Simonom Popkom, programskim direktorjem festivala in vodjo filmskega programa v Cankarjevem domu smo se pogovarjali v ponedeljek, dva dni pred začetkom festivala.

Dvajset let, potem ko je FDF izšel iz sekcije v okviru Liffa, se je uveljavil in obdržal kot redni in dolgoletni dogodek te vrste v Sloveniji. Vsa ta leta živi kot prepoznaven in kakovosten samostojni festival, ki ga zvesto kot partner spremlja Amnesty International in katerega vrednote in pomen so spoznali tudi drugi njegovi podporniki in partnerji. Ob letošnjem izboru, zlasti ob dokumentarcih v katerih so obravnavana aktualna politična, zlasti mednarodno relevantna vprašanja – recimo zgodba o življenju na Zahodnem bregu reke Jordan ali tista o razstavljalcu min (pa nista edini tovrstni) – se sprašujemo, zakaj se institucije in ministrstva, ki jih te vsebine tako živo programsko zadevajo, ne pojavijo kot sokreatorji in podporniki v finančnem in vsebinskem smislu. Če ne drugače, morda vsaj v okviru bogatega in premišljeno skrojenega spremljevalnega programa. Saj najbrž ni, da bi, glej ga zlomka, pozabili, da so volitve blizu… 20. FDF si bom za Radio KAOS ogledal sogovornik Simona Popka in avtor tega prispevka Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *