Triptih Republika Slovenija v Mladinskem gledališču

Tibor Mihelič Syed: To je predstava ob 25-letnici samostojne Slovenije. Gledališki triptih, katerega avtorji ostanejo anonimni. To ni obujanje, je pa refleksija takratnih dogodkov. Posameznik ni pomemben. Pomembni sta drža in država. Politično gledališče? Kje pa! Dokumentarno, pač! Tudi spektakularno.

Nocoj bo v Slovenskem mladinskem gledališču predstava Republika Slovenija. Ni je mogoče razvrstiti v katerega od gledaliških žanrov. Morda bo prav z nji v gledališki teoriji in teatrologiji vzpostavljena nova podzvrst dokumentarnega teatra: zapisnikedija, V gledališču so zapisali, da je to predstava, ki traja petindvajset let in je narejena z vašim denarjem. In ves ta čas ste – kot statisti ali glavni igralci – njen del.

Potem, ko so na večerni novinarski konferenci povabljenim novinarjem pokazali drugega od treh delov predstave, smo zunaj, pod dvorano posneli pričujoči pogovor s Tiborjem Miheličem Sydem, direktorjem SMG.

Ob šestdesetletnici se je Slovensko mladinsko gledališče, eden vidnejših ambasadorjev slovenske umetnosti v tujini, zavezalo, da bo s ponosnim pogledom seglo h konstitutivnim državnim dogodkom, ki so ključno ožigosali narodovo tkivo in nas prebudili kot narodne subjekte, kot državljane. Pridružila se mu je Maska, ki je nastala natanko takrat kot dogodki, zaradi katerih je Republika Slovenija postala takšna, kakršna je, so ob predstavi Republika Slovenija še zapisali v Mladinskem. In dodali, da je naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje; na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene). Vsi avtorji predstave bodo ostali anonimni. Posameznik v tem kontekstu preprosto ni pomemben. Pomembna je drža(va).

Na premiero so povabili tudi osebe s sestanka, po katerem je nastala predstava. Udeležbo je potrdil Milan Kučan, za ostale ne vemo kako so se ali se bodo odzvali.

Pogovor je posnel in prispevek pripravil za objavo – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *