V Laškem že napovedujejo 53. festival piva in cvetja. Vstopnino 2 € namenjajo glasbenim talentom.

Matej Oset, član uprave za dobavno verigo v Pivovarni Laško Union: Pivo ostaja najstarejša in lahko tudi najkakovostnejša alkoholna pijača. Njena kakovost odloča o tem, kako dolgo zdrži na tržišču. Pivovarna Laško Union ohranja obe glavni blagovni znamki in uvaja vrsto novih produktov. Novi lastnik Heineken ceni tradicijo pivovarstva pri nas in podpira Festival Laško pivo in cvetje kot del lokalne tradicije in kulturnega izročila.

Minuli teden, tako rekoč na vrhuncu 52-festivala Laško Pivo in cvetje nas je doseglo sporočilo, da se Samo Fakin vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije vrača domala v domače okolje. Ministrico za zdravje in predsednika vlade je to sporočilo bržčas razveselilo, ministrica za notranje zadeve in minister za gospodarstvo pa se s tem zagotovo nista posebej obremenjevala in sta se prepustila dobri družbi vodstva pivovarne ter užitkom programa in dobrot rdeče zvezde na zeleni podlagi, kar je zaščitni znak novega lastnika na novo organizirane Pivovarne Laško Union. Otvoritve se je udeležil tudi predsednik države, ki je zagotovo mimogrede preveril, na katerem delu delovnega procesa lahko vsaj za promocijsko rabo vskoči namesto katerega od v zadnjem času že odpuščenih ali po poletni sezoni bodočih pričakovano odpuščenih delavcev. Da ne bo šlo gladko, je najbrž svojevrstno zagotovilo tudi obisk z bledo rdečo barvo prepoznavnega vodje poslanske skupine SD, ki je v teh krajih tako rekoč domačin. Ti obiski, ki zanesljivo niso obremenili funkacionarskih žepov, jih pa more novi lastnik bržčas razumeti tudi kot podporo zanj dobremu poslu – poceni nakupu nekdaj konkurenčnih tovarn s kakovostjo in tradicijo. Državno in politično. Pogrešali smo sindikate in sindikaliste. Zakaj že…?

Pa saj se za vse naštete najbrž sploh ne bi zmenili, če bi sicer sijajno pripravljena in vsestranska prireditev odmevala z množičnostjo obiska, kot je bilo pogosto v prejšnjih letih. In časih. Na končne podatke o obisku sicer še čakamo; pričakujemo jih še med pripravo tega prispevka. Vendar – kar je res, je res: program – na prvem mestu glasbeni, potem pa cvetlični, pivski (pivovarski bi bilo bolj točno) in še izjemno pester spremljevalni, je bil odlično koncipiran. In nastopi, kot slišimo, tudi vse pozonosti vredni. Če nisi tam kje blizu doma, se ob mnogih izjemnih dogodkih te dni, ja prav minulem tednu jih je bilo veliko ne le v Ljubljani, povsod po Sloveniji, pravzaprav ne zmoreš odločiti za pot tja, v Laško. Tudi, če si – recimo s Ptuja ali izpod katerega od mnogih slovenskih gradov, utrdb ali cerkva. Pa še nazaj, domov je treba in vmes zagotovo pade vsaj kak (festivalski)vrček piva, kar je lahko že preveč…

Kako pa je z laškim in ljubljanskim pivom zares – po novem, se pravi potem, ko so 51 odstotni lastniki Nizozemci največji slovenski tovarni piva organizacijsko preuredili in ju s 1. julijem tudi uradno preoblikovali v skupno podjetje, pa smo se že sredi maja, ko so 52. festival Laško pivo in cvetje prvič predstavili v Ljubljani, govorili s članom uprave, zadolženim za dobavno verigo, Matejem Osetom. Festival v Laškem vse bolj in bolj postaja kulturno izročilo. Pivo pa ostaja, čeprav je tudi pri tem, zdi se večnem – da ne rečem zgodovinskem – izdelku, vsakič kaj novega. To je bilo tudi naše prvo vprašanje.

V pričujočem pogovoru z gospodom Matejem Osetom, članom uprave Pivovarne Laško Union, tudi po končanem festivalu Laško pivo in cvetje niso v ničemer zbledeli glavni poudarki povedanega, ki jih dopolnjujemo še z izborom nekaterih najbolj svežih sumarnih podatkov iz sporočila, ki nam ga je pravkar poslala agencija Kamien komunikacije.

Kljub ne najboljšemu vremenu je festival obiskalo sto deset tisoč obiskovalcev, največ med njimi seveda ljubiteljev izvrstnega rocka in druge dobre glasbe. Zmaga na festivalu je tokrat pripadla gostom, gostincem, trgovcem, hotelirjem, glasbenikom, lokalnim kulturnim, športnim in hortikulturnim društvom in seveda organizatorjem, kamor je šteti tudi sponzorje, so med drugim zapisali. Na prvem mestu je, če smo znali pravilno brati, seveda Heineken. Pošteno, vsekakor. Največji zmagovalci pa so zagotovo novi lastniki glasbil, ki jih je organizator zagotovil s pomčjo simbolične vstopnine dveh evrov, ki je šla v sklad za podporo mladim slovenskim glasbenim talentom in ljubiteljskim skupinam. Podeljene so bile prve štiri kitare s podpisom rock idola Phila X. Ampak, to je šele začetek, pravijo.

Cvetje se je lepo in premišljeno vrnilo v ospredje festivala, vsak drugi udeleženec je popil skoraj poln festivalski vrček piva. Torej: vsaj eden od obeh je trezen vozil domov. Morda tudi zaradi v uvodu omenjenega obiska z notranjega ministrstva?

Po oceni organizatorjev in glavnih sponzorjev bo letošnji festival pustil nekaj neizbrisnih in gotovo tudi nepovratnih pečatov. Najpomembnejši se zdi ta, da 53. festival prihodnje leto zanesljivo bo. Z že omenjeno simbolično vstopnino seveda…

V prispevku uporabljene fotografije so povzete s spletne strani www.pivoincvetje, avtorji so fotografi agencije Mediaspeed. Z Matejem Osetom se je pogovarjal avtor prispevka Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *