Vilčnikov Tarzan v Mali drami: Režija Eva Nina Lampič

rokgre: Mike je žival iz velemesta, Tarzan pa človek iz pragozda. Oba imamo mi v sebi. Jane, ja pri ženskah nikoli ne veš. Ampak tista iz džungle je bolj naravna, saj hoče zgolj jabolko, najbrž svetopisemsko, Evino tam, kjer rastejo banane. Jablano posadita in ga ogradita z bodečo žico. Za raj se je treba borit!

Spoštovani! To popoldne in nocoj Ljubljana znova polni svoja gledališča in prireditvene dvorane. Med drugim bo na odru Male drame premierno izvedena krstna uprizoritev Tarzan slovenskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Roka Vilčnika, ki se podpisuje s psevdonimom rokgre. Vsem nam se zdi, da zgodbo o Tarzanu, v džungli izgubljenem dečku in kasneje mladeniču, ki ga je vzgojila opica – morda gorila, morda šimpanzinja – dobro poznamo. Pa tudi o Jane in tipu, ki ga naplavi civilizacija in ki vkoraka v razmerje med prejšnje tri damo, živalsko mamo in divjaka v apolonovi podobi. Vse se zdi sila enostavno in pregledno, a nam avtorji igre, ki noče biti komedija, drama pa tudi ne, in ki nosi prav tak naslov, Tarzan torej, skozi pripoved dramatika Roka Vilčnika, odstirajo palmov list za listom in nas pustijo bingljati na lianah med pragozdom in civilizacijo.
Kaj je Vilčnikov Tarzan, smo skušali zvedeti v pogovoru z njim takoj po novinarski konferenci, v sredo, dva dni pred nocojšnjo premiero.
Smo torej tik pred eksotično dramo Tarzan… ali pač pred komedijo o živalskih in človeških nraveh, ki je bila na 45. Tednu slovenske drame nominirana za nagrado Slavka Gruma in ki jo režira Eva Nina Lampič. Gotovo se te mlade gledališčnice spomnite iz nedavne predstave v MGL – Samorastniki, ko je prav tako, kot tokrat, sodelovala z dramaturginjo Simona Hamer. Pri nastanku uprizoritve so sodelovali tudi scenografinja Jasna Vastl, kostumografinja Gordana Bobojević, skladatelj Boštjan Narat, oblikovalec luči Vlado Glavan, lektor Arko in asistentka scenografinje (študijsko) Tina Bonča. Da se ne pozabi: Tarzan je bil obodelodanjen že davnega 1912.leta, njegov avtor pa je ameriški pisatelj Edgar Rice Burroughs. Igrajo trije iz Draminega kaosa – pragozdne in betonske džungle: Marko Mandić, je Tarzan, Maša Derganc, igra – kakopak Jane, Uroš Fürst pa je Mike – nenasitni potrebnež iz civilizacije. Z avtorjem, ki se podpisuje kot rokogre – zakaj Vilčnik uporablja to avtorsko ime, bomo objavili kdaj kasneje, saj smo se z njim tudi tem pogovarjali – sem se za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov. V prispevku objavljene fotografije so delo Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.