Z Mahlerjem v festivalsko poletje

Avdicija za statiste za Wagnerjevo Ženo brez sence

Festival Ljubljana se letos začenja 5. julija z Mahlerjevo drugo simfonijo z izvedbi orkestra Slovenske filharmonije in orkestra Slovenske vojske ter Slovenskega komornega zbora in zbora Consortium musicum. Koncert je posvečen 150-letnici rojstva Gustava Mahlerja, ki je v sezoni 1881/1882 deloval v Ljubljani. Tako je letošnje festivalsko poletje napovedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki je pretekli četrtek skupaj z županom Zoranom Jankovićem predstavil glavne pokrovitelje in dokončni program festivala, ki tudi predstavljen v knjižici

Navkljub gospodarski krizi – ali pa prav zaradi nje – so sponzorji in pokrovitelji tudi letos isti, prav tako pa je tudi znesek podoben, saj bodo podjetja prispevala slab milijon evrov, mestna občina pa prispeva še 1,7 milijona.

Dodajmo še. Da bo eden izmed osrednjih dogodkov letošnjega festivala zagotovo že omenjeno gostovanje Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki ga bo bodil Valerij Gergijev. Dva večera zapored bo na sporedu operna predstava Richarda Straussa Žena brez sence. Za izvedbo opere je potrebnih tudi 50 statistov, zato bo Festival Ljubljana izvedel avdicijo, na kateri bo izbral 25 žensk in 25 moških, starih med 20 in 65 let in jim na ta način ponudil priložnost, da vidijo dogajanje na odru z druge strani. Avdicija bo potekala 14. junija, od 11. ure dalje v Viteški dvorani Križank. Z izbranimi kandidati bodo sklenili dogovor o sodelovanju, ki jih zavezuje, da se udeležijo generalke, 10. avgusta ter predstav, 11. in 12. avgusta, Festival Ljubljana pa jim bo podaril vstopnico za ogled drugega večera operne predstave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *